Oldal kiválasztása

Az Ájurvéda 6 ízt különböztet meg, mindegyik másként hat egy-egy dósára.

: csökkenti az adott dósát, kedvező

: növeli az adott dósát, jobb kerülni

Íz Váta Pitta Kapha
Édes
Savanyú
Sós
Csípős
Keserű
Fanyar

Példák a hat ízre

Édes

  • Cukor bármilyen formában
  • Gabonafélék: búza, rizs, árpa, kukorica
  • Hüvelyesek: bab, lencse, borsó
  • Tejtermékek: ghí, tejszín, vaj
  • Gyümölcsök: datolya, füge, szőlő, körte, kókusz, mangó
  • Főtt zöldségek: krumpli, sárgarépa, cékla, karfiol, zöldbab

Savanyú

  • Gyümölcsök: citrom, lime, narancs, ananász, meggy
  • Tejtermékek: joghurt, sajt, tejföl
  • Erjesztett dolgok: savanyú káposzta, bor
  • Szénsavas üdítők

Sós

  • só minden fajtája, sózott ételek

Csípős

  • Fűszerek: csili, bors, gyömbér, kömény, mustármag, kardamom, szegfűszeg:
  • kevésbé csípős: kurkuma, ánizs, fahéj
  • zöldfűszerek: oregano, zsálya, menta
  • nyers zöldségek: retek, hagyma, karfiol

Keserű

  • zöldlevelű zöldségek: spenót, kelbimbó, káposzta
  • gyümölcsök: oliva, grapefruit, kakaó
  • fűszerek: édeskömény, kurkuma

Fanyar

  • Kurkuma, méz, dió, mogyoró
  • hüvelyesek: bab, lencse, borsó
  • zöldségek: csírák, saláta, legtöbb nyers zöldség
  • gyümölcsök: gránátalma, kesu dió, kökény, som, legtöbb éretlen gyümölcs