Oldal kiválasztása
paneer
kép forrása: Andrew Zimmern

Friss, nem érlelt házilag készült sajt az indiai ételek gyakori összetevője. Könnyebben emészthető, mint az általunk általában használt sajtok. Célszerű a fogyasztás napján frissen készíteni.

Hozzávalók:

  • 2 liter házitej
  • 1 citrom leve
  • 2-3 evőkanál joghurt (nem kötelező, de gazdagabbá és sűrűbbé teszi a sajtot)

Elkészítés:

– Béleljünk ki egy szűrőt sűrű szövésű anyaggal, és tegyük egy tál fölé, amibe majd belefolyik a felesleges savó.
– Forraljuk fel a tejet, majd keverjük bele a citromlét és a joghurtot. Szinte azonnal ki fog csapódni a túró, sárgászöld savót hagyva maga körül. Ne, vagy csak nagyon óvatosan keverjük, hogy ne törjön össze a túró.
– Mikor a túró és a savó teljesen különvált egymástól, lehúzzuk az edényt a tűzről, és néhány percig állni hagyjuk.
– Leszűrjük, a savót felfogjuk az edényben. (Vagy kiöntjük…)
– A sajtot a ruhai sarkait összefogva fellógatjuk, vagy ha szilárdabb sajtot szeretnénk, préseljük (pl. egy vízzel teli edénnyel).
– Általában felkockázva, pirítva adjuk az ételekhez.

Hatás:

Jó a Váta dosának, a Pittának csak módjával, a Kaphát viszont növeli (amit némileg ellensúlyozni lehet, ha kurkumát keverünk bele.)
Ajánlott ebédnél fogyasztani, este már nehezen emészthető.

Melyik dosát egyensúlyozza?