Oldal kiválasztása

Az Ájurvéda a lasszit az egyik legtáplálóbb, az egészséget megőrző, és probiotikus összetétele miatt az emésztést segítő italként tartja számon.

A joghurt alapvetően édes és savanyú, és nehéz, ezért növeli a kapha dosát. Ha rosszkor, vagy rosszul elkészítve fogyasztjuk, eltömítheti a srótákat és ámát okozhat. Legjobb délben fogyasztani, amikor a legerősebb az emésztő tűz. A lassziban higítva van a joghurt, ez is csökkenti a nehézségét.

Alaprecept:

  • 1/2 csésze házi joghurt
  • 1,5 csésze víz (Kapháknak 2 csésze)
  • 3-4 ek cukor
  • 2 ek tejszín (Kapháknak 1 ek)

Különböző lasszi receptek:


Kép forrása: cookingwithsapana.wordpress.com

Sós Lasszi

– különösen jó az emésztésre

Elkészítés:

– Forraljunk fel vizet, és hagyjuk melegre hűlni (a víz felforralásával tisztul a víz és megtelik pránával, vitalitással)
– Egy kancsóban vagy mixerben keverjünk össze 20% joghurtot 80% meleg vízzel
– Keverjünk bele

  • 1/8-1/4 tk. Vata, Pitta vagy Kapha csurnát a testtípusunknak vagy az időjárásnak, évszaknak megfelelően, VAGY helyett egyenlő mennyiségben összekeverve
  • gyömbér port
  • őrölt római köményt
  • őrölt koriandert
  • őrölt édesköményt
  • egy csipet fekete sót vagy Himalája sót

– Alaposan keverjük össze, mentalevéllel díszítve tálaljuk.

Délben fogyasszuk ebédhez, vacsora mellé már ne!


Kép forrása: wikihow.com

Édes Rózsa Lasszi

Ez a lasszi különösen jó, ha le kell hűtenünk a Pitta dósát

– Forraljunk fel vizet, és hagyjuk melegre hűlni (a víz felforralásával tisztul a víz és megtelik pránával, vitalitással)
– Egy kancsóban vagy mixerben keverjünk össze 20% joghurtot 80% meleg vízzel
– Keverjünk bele

  • 1 tk rózsavizet (vagy rózsaszirom lekvárt, rózsa szirupot)
  • egy kis mézet ízlés szerint (vagy túl sok pitta esetén cukrot)
  • egy csipet kardamom port

Ez a lasszi is ebédhez fogyasztandó, de ha sok a pittánk, és jó az emésztésünk, vacsora után is ihatjuk.

mangólasszi
Kép forrása: silk.com

Mangó Lasszi

  • 1 csésze mangó
  • 1,5 csésze víz
  • 1 mangó

– A mangó húsát kockázzuk fel, tegyük a egy mixerbe, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje és turmixoljuk össze
– Öntsük hozzá a joghurtot és a többi vizet, keverjük még 15 másodpercig.

A mangó mind a 7 dhatut (szövetet) táplálja, és nagyon finom, frissítő hatása van a forró nyári napokon.

Édes, fűszeres Lasszi

  • 1 csésze joghurt
  • 3 csésze víz
  • kardamom
  • fahéj
  • gyömbér
  • barna cukor

Sós, fűszeres Lasszi Kapháknak

  • 1/2 csésze házi joghurt
  • 2 csésze víz
  • 1 ek tejszín
  • 1/4 tk fekete só
  • 1/8 tk gyömbér
  • 1/8 tk kurkuma
  • 1/8 tk fekete bors
  • 1 ek friss koriander levél (opcionális)

Tippek

  • Ha sok a kaphánk, érdemes leszedni a tetejéről a habot
  • Ha nyers barna cukrot használunk, érdemes külön feloldani egy pici forró vízben
  • Ha mézet használunk, azt keverjük hozzá utolsóként
  • Kipróbálhatunk más fűszereket is, pl. fekete borsot, fahéjat, kurkumát, stb.
  • Édesítő szerként használhatunk aszalt gyümölcsöket is

Melyik dosát egyensúlyozza?