Oldal kiválasztása
ghí
Kép forrása: https://prasadayurveda.com/ghee/
A Ghí nem más, mint tisztított vaj, és nagyon könnyen előállítható otthon is. Jó minőségű vaj kell hozzá, egy vastag falú edény és némi idő (egy 250g-os vajnál elég kb fél óra, 500g esetén kb 45 perc).
Az Ájurvéda szerint a ghí nagyon fontos tápanyag, az ételek fő eszenciája. Érdemes ezzel főzni, vagy legalább a kész ételbe tenni 1-1 kiskanállal fogyasztás előtt.
Elkészítés:

Tegyük a vajat egy edénybe, forraljuk fel, és amint elkezd forrni, tegyük takarékra és nagyon lassú tűzön, fedő nélkül főzzük. A habot időnként leszedhetjük, de ha nem szedjük, az sem baj, a végére eltűnik. Akkor van készen, amikor aranysárgává és áttetszővé válik, az alján pedig elkülönül az összesűrűsödött hab.

Az aranysárga ghít öntsük át egy sűrű szitán vagy gézen átszűrve egy tároló edénybe (lehet üveg, kerámia), vigyázva, hogy a kivált hab apró részei se kerüljenek bele. A megfelelően elkészített ghí hűtés nélkül is sokáig eláll, mert nincsenek már benne azok a fehérje részek, ami miatt megromlik.

A ghí hatásai, jellemzői:

 • Lehetővé teszi a súlyvesztést, fogyást: Miként az olíva vagy a kókuszolaj, a ghí kizárólag egészséges zsírokat tartalmaz, ezért elősegíti a testzsír égetését és a fogyást.
 • Energiát biztosít: A ghí közepes láncú zsírsavakat tartalmaz, amit a máj képes azonnal elégetni és energiává átalakítani, így jóval egészségesebb, mint bármely más energiaforrás, melyet a nap folyamán fogyasztunk.
 • Csökkenti a rák, a diabétesz és a szívbetegségek rizikóját: A ghí gazdag konjugált linolsav forrás, ezért képes megvédeni a káros lerakódásoktól, a ráktól és a cukorbetegségtől.
 • Csökkenti a koleszterinszintet: A ghí gazdag omega3 zsírsavakban, ami alacsonyabb koleszterinszintet eredményez és javítja a szív egészségét.
 • Fokozza, erősíti az emésztést: A ghí gazdag vajsav (butánsav) forrás, ami egy olyan rövidláncú zsírsav, melynek különféle jótékony hatásai ismeretesek, többek között a jobb emésztés. A szervezetünk a különféle élelmi rostokat vajsavvá alakítja át, amelyet fogyasztva megkönnyítjük testünk munkáját. A vajsav gyógyítja az emésztő traktust és segít megőrizni az egészséget.
 • Javítja az immunitást: A ghíben található vajsav javítja az immunitást azáltal, hogy segíti az immunválaszért felelős, kórokozókat gyilkoló T-sejtek (T-limfociták) képződését a bélben.
 • Felveszi a harcot a gyulladásokkal: Az orvosok ma butirátokat használnak a gyulladásos folyamatok kezelésére, a ghí erre egy jobb, természetes alternatíva.
 • Javítja az étvágyat: A ghí elősegíti a gyomorsav termelődését, ezáltal a hatékonyabb emésztést.
 • Elősegíti a rugalmasságot: nem csoda, hogy a jógik ghível készítik ételeiket, a ghí ugyanis keni, olajozza az ízületeket és kötőszöveteket, ami így fokozza a rugalmasságot.
 • Javítja a látást, a szem egészségét: A ghí gazdag A-vitamin forrás, ami megóv a sárga folt degenerációtól és a szürkehályog kifejlődésétől.
 • Gyönyörű gyermekkel ajándékoz meg: Mivel K2 vitaminban gazdag, a ghí fontos szerepet játszik kisbabánk arcvonásainak és fogazatának kialakulásában.
 • Támogatja a pozitív gondolkodást: Az Ájurvéda szerint a ghí egy szattvikus, vagyis a jóság minőségében lévő étel. A jóság minőségében lévő ételek elősegítik az egészség fenntartását, a személyiség fejlődését, a pozitív gondolkodást.
 • Eltünteti az „érzelmi toxinokat”: A kutatások azt mutatják, hogy a negatív érzelmek jellegzetes kémiai összetétellel rendelkeznek, és ezek a képződő kémiai anyagok káros zsírsavakként raktározódnak. A ghí egy egészséges zsírsav, ami nem enged teret ezeknek a káros érzelmeknek, hanem kiüti őket a nyeregből.
 • A ghí az ásványi és tápanyagok kiváló vivőanyaga: Az indiai konyhában számos fűszert és gyógynövényt használnak, amelyek különféle ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak. A ghí megköti ezeket, kiváló vivőanyagként viselkedik és segít eljuttatni a tápanyagokat a megfelelő szervekhez, ahol azok hasznosulnak.
 • Nem kell aggódni a szabadgyökök miatt: A legtöbb zsiradéknak rendkívül alacsony a forráspontja, ezt elérve pedig szabadgyökök képződnek a sütés-főzés közben. A szabadgyökök rendkívül káros anyagok, ezek felelősek a szervezetben mindenféle elváltozásért, az öregedésen át egészen a rák kialakulásáig. A ghí forráspontja rendkívül magas, 250 Celsius fok, így addig nem bomlik le szabadgyökökre.
 • Fagyasztás nélkül is tárolható: Ha a tej mindenféle maradékát eltávolítjuk a ghíből és kizárólag a tiszta zsiradék marad hátra, akkor a ghí évekig eláll fagyasztás nélkül is, anélkül, hogy idővel veszítene minőségéből.
 • Laktózérzékenyek is fogyaszthatják: Mivel készítéskor a tej minden formáját eltávolítjuk a ghíből, a ghí általában azok számára is fogyasztható, akik egyébként laktózérzékenyek – ehhez persze kérjük ki háziorvosunk véleményét! (a szerk.)

Forrás: Indiatimes.com >

Melyik dosát egyensúlyozza?