
kép forrása: www.hk-catering.ee
Hozzávalók:
- 1/2 csésze búzadara
- 1/2 csésze víz
- 2 ek ghí
- 1/4 csésze cukor
- 1 ek mazsola
- 1 ek kesudió (csak Vatáknak)
- 1/3 tk. frissen őrölt kardamom mag
- ízesítési ötletek:
- fahéj és szegfűszeg
- citrom- vagy narancshéj
- sáfrány és kardamom
- mazsola és/vagy szárított gyümölcsök
- diófélék
- karamell
Időigény: 30-40 perc
Elkészítés:
– Tedd fel a vizet főni. (Én vízforralóban szoktam)
– Egy vastag aljú edényben olvaszd fel a ghít, aztán öntsd bele a búzadarát, a durvára aprított kesudiót, és közepes lángon kavargatva pirítsd 10-20 percig, amíg színt kapnak. A kívánt szín ízlés és hangulat kérdése; legyen legalább aranyszőke, és legfeljebb középbarna, és mindenképpen egyenletes, ne részben megégett. Ekkor vedd le a legkisebbre a lángot alatta.
– A forró vizet öntsd hozzá a megpirult darához – óvatosan, mert iszonyúan gőzölög, és sistereghet is. Alaposan keverd el, öntsd hozzá a mazsolát és a kardamomot és kavargasd tovább, amíg egyenletesen felszívta a vizet. További 5 percre fedd le, és hagyd ott kis lángon (vagy vasplatnin, a lángot eloltva), aztán keverd át még egyszer, és tálalható is a pudingszerű állagú édesség.
A halvá minden külön ízesítés nélkül is finom, de izgalmasabbá is teheted. A fűszereket és a cukrot főzd sziruppá. A dióféléket a pirítás vége felé add a darához. Az aszalt gyümölcsöket a sziruppal együtt add hozzá. Karamelles halavához először a cukor egy részét olvaszd és pirítsd meg, aztán öntsd fel óvatosan forró vízzel, és a maradék cukrot hozzátéve főzd fel a szirupot. A feltálalt halavá mellé adhatsz tejszínhabot vagy meglocsolhatod tejszínnel; lehet mellé tenni friss gyümölcsöt is.
Ha formázni szeretnéd, még forrón önst ki az edénybe, és hagyd benne 45 percig, majd öntsd ki és szeletelve tálald.



