A kardamom melegítő fűszer, édes és csípős. Indiában és a Közel-Keleten főként édességek ízesítésére használják.
3 dósás fűszer, mindhárom dósát egyensúlyozza, de azok, akik a Pittájukat szeretnék csökkenteni, csak kisebb mennyiségben fogyasszák.
Jó az emésztésre, különösen hatékony a gélgázok és a puffadás csökkentésére. Gyakran rágcsálják a magokat a lehelet felfrissítésére.
Frissen őrölve a legfinomabb az aromája. Jól kombinálható édes fűszerekkel, mint az édeskömény és a csípős fűszerekkel, mint a szegfűszeg. Használható sütéshez, édes szószok és pudingok főzésénél, gyümölcsöket és dióféléket tartalmazó turmixoknál. Zúzott kardamomot lehet használni friss gyümölcsök és gyümölcssaláták önteteként.
Érdemes kipróbálni sárgarépa–mazsolás saláta önteteként: egy nagy csipet kardamomot keverjünk össze citromlével.
Megtört kardamom magok jó ízt adnak a rizsnek, ha a főzővízhez adjuk őket.
A fekete kardamom nem a zöld (vagy valódi) karadamom egy másik formája, hanem egy másik – bár rokon – növény, az Amomum subulatum – termése. Szintén rostos héjú hüvely, amely sötétbarna magvakat tartalmaz, külső héja azonban barna színű, és mérete nagyobb a valódi kardamomnál.
A fekete kardamomot elsősorban húsételek szószaihoz vagy pácaihoz használják, de mindenfajta sós ételben előfordulhat. Füstös-földszerű és erősen gyantás aromája miatt édességekbe abszolút nem való – a zöld kardamomot nem helyettesíti. Füstszagát egyébként úgy kapja, hogy a fűszer kikészítésének egyik szakaszában nyílt láng fölött szárítják a terméseket. A vele főtt ételben – különösen, ha a hüvelyt nem, csak a magvakat használjuk fel – ez a füstösség gyakorlatilag nem érezhető.