Oldal kiválasztása

Az Ájurvéda (Ayurveda) szanszkrit eredetű szó, azt jelenti, az Élet Tudománya.

Ájurvéda

Az Ájurvéda a legősibb orvoslási rendszer a világon, eredete a Védikus korra, több, mint 5000 évvel ezelőttre nyúlik vissza az ősi Indiában. Védikus Látók ismerték fel önmagukban az élet valóságát, így a tökéletes egészség tudományát is, majd mesterről tanítványra, apáról fiúra, szájról szájra terjedt, először az ie. 5. században jegyezték le pontosan kidolgozott eljárásait szanszkrit nyelven.

Ősi Szentek tanulják az Ayurveda bölcsességét Lord Atreya-tól (felül) és Susruta, a plasztikai sebészet atyja (alul).
Kép forrása: ayurvedadosha.org, Image by colros [CCBYSA-2.0].

Az orvostudomány ősének tekinthető, a természetes gyógymódok nagy része visszavezethető rá. Különlegessége, hogy nem a tünetek kezelésére fókuszál, hanem magára az emberre, a páciens testtípusára, és az egyensúly helyreállítását, az egészség megőrzését, a hosszú és egészséges élet biztosítását célozza. Nem kemikáliákkal gyógyít, hanem a testtípusnak megfelelő étrend és rutin javaslatokkal, gyógynövény készítményekkel és természetes eljárásokkal.

Maharishi Ájurvéda

A 80′-as években Mahrishi Mahesh Yogi, a Transzcendentális Meditáció alapítója India három legelismertebb Ájurvéda szakértőjével (Dr. V.M. Dwivedi, Dr. B.D. Triguna és Dr. Balaraj Maharish) hozta létre a Maharishi Ájurvéda rendszerét. Létrehoztak egy tanácsot, amely az ősi írások alapján visszaállította a gyógynövénykészítmények eredeti formuláját, az eljárások hatékonyságát, és egy nemzetközi szervezeten keresztül elérhetővé tették az egész világnak.

A Maharishi Ájurvéda koncepciója a test belső intelligenciájának a felelevenítésén alapul, ezért központi szerepet játszik benne a tudat fejlesztése a Transzcendentális Meditáció technikáján keresztül. Holisztikus rendszerének összetevői:

  • Gyógynövények és ásványi anyagok
  • Megfelelő étrend
  • Neuromuszkuláris és neurolégzőszervi integráló gyakorlatok (Jóga ászanák és Pránajáma légzőgyakorlat)
  • Transzcedentális Meditáció
  • Zene terápia (Maharishi Gandharva Veda)
  • Aroma terápia
  • Maharishi Dzsótis és Jagja
  • Maharishi Sztápátya Véda
  • Pulzus diagnózis (Nadi Vigyan)

Tudományos kutatások

A Maharishi Ájurvéda és a Transzcendentáls Meditáció (TM) technika kiterjedt tudományos kutatások és klinikai tapasztalatok tárgya volt, amelyek igazolták a módszer hatékonyságát a megelőzés és a betegségek kezelésének terén. Több mint 600 tudományos kutatást publikáltak vezető orvosi szaklapokban a TM egészségre gyakorolt hatásának terén. Egy nagyszabású találmány például megállapította, hogy a TM rendszeres gyakorlásának eredményeképpen átlagosan 50%-kal csökkent az orvosi ellátás igénybe vétele mind a járóbeteg, mind a fekvőbeteg ellátás területén. A Maharishi Ájurvéda gyógynövény készítményein végzett kutatások igazolták, hogy a készítmények jelentős hatással vannak a szív- és érrendszeri, reumatikus, tüdő, gyomor-bélrendszeri és egyéb krónikus betegségek megelőzésére és kezelésére, valamint az öregedési folyamat lassítására.