TM logo

Ha érdekel az Ájurvéda, az egészséges életmód, vedd azt is figyelembe, hogy a tudatodnak óriási szerepe van az EGÉSZség megteremtésében.

A tudatod fejlesztésére az ősi védikus hagyományból származó autentikus, hatékony technikát, a Transzcendentális Meditációt ajánljuk. Tudj meg róla többet: Mi a TM?

Kereshetsz pl. alapanyagokra vagy vata/pitta/kapha egyensúlyozó ételekre.

Ha érdekel az Ájurvéda, az egészséges életmód, vedd azt is figyelembe, hogy a tudatodnak óriási szerepe van az EGÉSZség megteremtésében.

TM logo

A tudatod fejlesztésére az ősi védikus hagyományból származó autentikus, hatékony technikát ajánljuk, a Transzcendentális Meditációt.
Tudj meg róla többet: Mi a TM?

A receptekben kereshetsz alapanyagokra vagy pl. vata/pitta/kapha egyensúlyozó ételekre.

pittaPitta-egyensúlyozó

Az Ájurvéda 6 ízt különböztet meg, mindegyik másként hat egy-egy dósára. Az ételeket alapanyagaik dósákra gyakorolt hatása alapján be tudjuk kategorizálni, hogy mely dósákra hatnak kedvezően (egyensúlyozzák), illetve mely dósákat billenthetik ki egyensúlyukból.

Az itt található receptek Pitta-egyensúlyozó ételek.

Házi joghurt

Házi joghurt

Kép forrása: www.simplebites.net A házi joghurt elkészítése nagyon egyszerű, és teljesen más tulajdonságokkal bír, mint a bolti joghurtok. Hozzávalók: 2 csésze teljes tej 2 teáskanál joghurt Elkészítés: Este ajánlott elkészíteni, így reggelre kész a friss joghurt. -...

Mangós rizs saláta

Mangós rizs saláta

Kép forrása: sailusfood.com, recept forrása: http://www.mapi.com Hozzávalók: 1 csésze basmati rizs 2 csésze víz 1/4 tk só 1 mangó 1/2 jégcsapretek 1/4 csésze pirított kesu dió 2 ek pirított tökmag Az öntethez: 1 tk Ghí 2 tk Pitta churna 1 lime vagy fél citrom 2 ek...

Chai – fűszeres tejes tea

Chai – fűszeres tejes tea

kép forrása: Tee Guide A chai azon kívül, hogy finom és tápláló, a fűszerek révén felmelegíti a testet, méregteleníti és megnyitja a srótákat és javítja a keringést. (A sróták az Ájurvéda szerint azok a csatornák, amelyeken keresztül a táplálék és az energia a...

Lasszi

Lasszi

Az Ájurvéda a lasszit az egyik legtáplálóbb, az egészséget megőrző, és probiotikus összetétele miatt az emésztést segítő italként tartja számon. A joghurt alapvetően édes és savanyú, és nehéz, ezért növeli a kapha dosát. Ha rosszkor, vagy rosszul elkészítve...

Szamósza – Zöldséges táska

Szamósza – Zöldséges táska

A tészta hozzávalói: 1 és 1/2 csésze fehér liszt vagy csapati liszt 3 evőkanál ghí 8 evőkanál vaj vagy növényi olaj (a sütéshez) 1/4 csésze joghurt 1/2 teáskanál só A lisztbe belekeverjük a sót, elmorzsoljuk a ghível, majd hozzá adagoljuk a joghurtot, hogy lágy...

Pakora – Bundában sült zöldségek

Pakora – Bundában sült zöldségek

Hozzávalók Vata: 4 és 1/2 ek. basmati rizsliszt 4 és 1/2 ek. búzaliszt 1/4 tk. sütőpor 1/4 tk. só 4-5 ek. víz 1 ek. vata csurna vagy: 1/8 tk. aszafoetida, 1/8 tk. fahéj, 1/4 tk. paprika, 1/4 tk. gyömbér, 1/4 tk. kurkuma, 1/2 tk. koriander, 1/2 tk. cukor Zöldségek:...

Rizspuding (Kheer)

Rizspuding (Kheer)

kép forrása: Rachna's Kitchen Édes desszert, ünnepeken vagy ebéd utáni édességként szokták fogyasztani. Hozzávalók: 1 csésze víz 1/2 csésze basmati rizs 4 csésze teljes tej 1 tk. apróra vágott datolya 2 tk. apróra vágott kesudió vagy pisztácia 3 kis darab zöld...

Halava (halva)

Halava (halva)

kép forrása: www.hk-catering.ee Hozzávalók: 1/2 csésze búzadara 1/2 csésze víz 2 ek ghí 1/4 csésze cukor 1 ek mazsola 1 ek kesudió (csak Vatáknak) 1/3 tk. frissen őrölt kardamom mag ízesítési ötletek: fahéj és szegfűszeg citrom- vagy narancshéj sáfrány és kardamom...

Csapati (Chapati)

Csapati (Chapati)

kép forrása: Sukhadia's A chapati, vagy hindiül roti India tradicionális, leggyakrabban fogyasztott lepénye, hiszen az átlag családban minden nap asztalra kerül. Az anyák leányaikat hét éves koruktól tanítják a chapati nyújtásának és sütésének művészetére, mely a jó...

Basmati rizs

Basmati rizs

A Baszmati rizs egy nagyon finom, aromás hosszú szemű rizs. Mindhárom dosát egyensúlyozza. Hozzávalók: 1/2 csésze baszmati  rizs 1 csésze víz 1/8 tk. só 2 tk. ghí (opcionális) Elkészítés: - Mossuk meg néhányszor a rizst, míg tiszta vizet nem tudunk leönteni róla. -...

Kandzsi leves (kanji)

Kandzsi leves (kanji)

Kép forrása: momandchefshat.blogspot.com Recept forrása: http://www.maharishi.co.uk Ha valakinek nincs vagy nagyon kevés az étvágya, ez a speciális leves jót fog tenni. Igyunk 1-2 liter Kandzsi levest a nap folyamán könnyű étkezések között. A kandzsi fogyasztása...

Árpa (Gersli)

Árpa (Gersli)

kép forrása: Health Total Hozzávalók: 1 csésze árpa 2 csésze víz 1 teáskanál friss gyömbér, aprítva 1 teáskanál friss petrezselyem, darált 2 teáskanál friss bazsalikom, aprítva 2 evőkanál piros kaliforniai paprika aprítva ½ teáskanál kurkuma ½ teáskanál mustármag ½...

Édes rizs

Édes rizs

Kép forrása: turmerickitchen.blogspot.com Hozzávalók: 1/2 csésze baszmati rizs 1 csésze víz 1/8 tk. só 1/2 csésze friss házisajt felkockázva 1 tk. frissen őrölt koriander 1/4 tk. frissen őrölt kardamom 1/4 tk. édeskömény 2 ek. mazsola 2 ek. vaj Elkészítés: - Mossuk...

Kókuszos rizs

Kókuszos rizs

Kép forrása: www.kenwoodworld.com Hozzávalók: 1/4 csésze rizs 1/2 csésze víz 1/2 csésze kókusztej 1/8 tk. só  1/4 tk. kardamom mag 1/8 tk. kókuszreszelék (cukrozatlan) Elkészítés: - Alaposan mossuk meg a rizst - Forraljuk fel a vizet és a kókusztejet, adjuk hozzá a...

Ünnepi rizs

Ünnepi rizs

Kép forrása: kichencorner.blogspot.com Hozzávalók: 1/2 csésze rizs 1 csésze víz 1/4 csésze kockákra vágott házisajt 2 ek. sárga mazsola 1/4 csésze paprika (piros kaliforniai paprika) 1/4 tk. koriander mag 1/8 tk. só 1-2 ek. feldarabolt mandula 2 ek. korianderzöld...

Sáfrányos rizs

Sáfrányos rizs

Kép forrása: noagendaentertainment.com Hozzávalók: 1/2 csésze rizs 1 csésze víz 1/8 tk. só 3 szál szétmorzsolt sáfrány Elkészítés: - Mossuk meg néhányszor a rizst, míg tiszta vizet nem tudunk leönteni róla. - Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá sáfrányt, keverjük bele...

Zöldséges rizs 4.

Zöldséges rizs 4.

kép forrása: Barefeet in the Kitchen Hozzávalók: 1/2 csésze rizs 1 csésze víz 1/4 tk. só 1/2 csésze zöldborsó 1/2 csésze kaliforniai paprika felaprítva 1/2 csésze cukkini 1/2 csésze fehérrépa 2 ek. ghí 2 tk. pitta csurna vagy: 1/4 tk. kurkuma, 1/2 tk. édeskömény mag,...

Zöldséges rizs 5.

Zöldséges rizs 5.

kép forrása: slimmingeats.com Hozzávalók: 1/2 csésze baszmati rizs 1 csésze víz 1/8 tk. só 1/4 csésze krumpli 1/4 csésze friss borsó vagy vajbab 1/4 csésze karfiol 1/4 csésze kaliforniai paprika 2 ek. napraforgó olaj 1 ek. koriander levél Elkészítés: - Mossuk meg...

Gyümölcsös Mung dhal

Gyümölcsös Mung dhal

Kép és recept forrása: blog.maharishi.co.uk Hozzávalók 4-5 személyre: ½ csésze Mung Dal (használhatunk helyette vörös lencsét is) 4 csésze víz ½ csésze mazsola 1/2 csésze datolya apróra vágva 1 nagy vagy 2 kisebb alma, meghámozva és kis kockákra vágva 1½ ek ghí vagy...

Fekete szemű bab dhál

Fekete szemű bab dhál

Kép forrása: thebackyardlemontree.com Hozzávalók: 1/2 csésze fekete-szemű bab (1 éjszakára beáztatva) 1,5 csésze víz 1/2 csésze reszelt káposzta 1 csipet fahéj 1/4 tk. kurkuma 1/2 tk. szárazon pirított római kömény mag 1/4 csésze apróra vágott piros kaliforniai...

Csicseriborsó Dhál

Csicseriborsó Dhál

Kép forrása: magda-whatsfordinner.blogspot.com Hozzávalók:  1/2 csésze vagy csicseriborsó 2 csésze víz 1/4 tk. kurkuma 1/2 tk. pirított édeskömény 1 ek ghí 2 ek. csicseriborsó liszt 2 ek kókusz 2 ek korianderzöld 1/4 ek. só (opcionális - főzés után sózd) 2 ek tejszín...

Lencse dhál (barnalencse)

Lencse dhál (barnalencse)

Kép forrása: forkfingerschopsticks.com Hozzávalók: 3/4 csésze barna lencse 1 és 1/2 csésze víz 1/4 csésze felkockázott édesburgonya 1/4 sárga kaliforniai paprika felaprítva 1 ek. ghí 1/4 tk. kurkuma 1/3 tk. só 1/2 tk. édeskömény mag 1 tk. őrölt koriander 1 és 1/2 ek....

Zöldséges Mung Dhal 2.

Zöldséges Mung Dhal 2.

Kép forrása: www.juxtapost.com Hozzávalók: 1/2 csésze felezett mungóbab 1 és 1/3 csésze víz (vagy több, ha hígabb dhalt, levest szeretnénk) 1/2 csésze sütőtök apróra vágva 1/4 tk. kurkuma 1 tk. fekete mustármag 1/2 tk. koriander, mozsárban megtörve 1 tk. friss gyömbér...

Zöldséges Mung Dhal 3.

Zöldséges Mung Dhal 3.

Hozzávalók: 1/2 csésze sárga felezett mungóbab 1,5 csésze víz (ha hígabb dhalt szeretnénk, lehet több is) 1/4 tk. kurkuma 1/3 tk. só 1/3 csésze spárga vagy zöldbab apróra vágva 1 ek. oliva olaj 1 ek. vaj 1/4 piros kaliforniai paprika apróra vágva 2 ág friss bazsalikom...

Rajma dhal (vesebab)

Rajma dhal (vesebab)

Kép forrása: inthekitchenwithkath.com Hozzávalók 1/2 csésze vesebab (kidney beans) 1,5 csésze víz 1/2 csésze felkockázott burgonya 1/4 csésze felkockázott padlizsán 1/2 csésze apróra vágott paradicsom 2 ek ghí vagy olíva olaj 2 ek. apróra vágott korianderzöld 1 csipet...

Kókuszos Mung Dhál

Kókuszos Mung Dhál

Kép és recept forrása: http://www.maharishiayurveda.com/blog/ayurvedic-recipe-organic-coconut-mint-dhal/ A kókuszos-mentás dhál ízletes, könnyen elkészíthető és mindhárom dosát egyensúlyozza. Egyensúlyozó hatása még erősebb, ha Ájurvédikus fűszerekkel (churnákkal)...

Édeskömény (Fennel)

Édeskömény (Fennel)

  Az édeskömény hűtő fűszer, elsősorban édes egy pici keserű íz jellemzi. Íze emlékeztet medvecukorra. Aromája és mogyorós íze erősödik, amikor ghín enyhén megpirítjuk. Az ájurvéda szerint az édeskömény rendkívül jó hatással van az emésztésre. Anélkül növeli az...

Kardamom

Kardamom

A kardamom melegítő fűszer, édes és csípős. Indiában és a Közel-Keleten főként édességek ízesítésére használják. 3 dósás fűszer, mindhárom dósát egyensúlyozza, de azok, akik a Pittájukat szeretnék csökkenteni, csak kisebb mennyiségben fogyasszák. Jó az emésztésre,...

Koriander

Koriander

Kép forrása: bbc.co.uk A koriandermagokat az indiai és mexikói konyha használja leggyakrabban. Használják egészben is, de általában inkább őrölve. A koriander egy háromdósás fűszer, az Ájurvéda nagyra értékeli. Hűtő fűszer, édes és a fanyar ízű. Az ájurvédikus...

Kurkuma

Kurkuma

A kurkuma egy nagyon fontos fűszer az Ájurvédában. Mindenütt jelen van az ájurvédikus főzésben. Tartalmaz flavnoid kurkumint, amelyről ismert, hogy gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a mindenütt csodált fűszer segít a máj méregtelenítésében, egyensúlyozza...

Menta

Menta

Kép forrása: backyardbartender.blogspot.com A borsmenta és a fodormenta a két leggyakoribb fajta. Hűtő hatású gyógynövény, édes és csípős ízű. A legtöbb fajta menta nyugtatja mindhárom dósát, és különösen hasznos a Pitta kiegyensúlyozására. A menta Segíti...

Római kömény (Cumin)

Római kömény (Cumin)

A római kömény (cumin) népszerű fűszer az indiai, mexikói konyhában. Az Ájurvéda szerint mindhárom dosát egyensúlyozza. Segíti az emésztést és a méreganyagok eltávolítását a szervezetből. Használhatjuk egész magként vagy őrölve, nyersen vagy pirítva. Jól kombinálható...

Sáfrány

Sáfrány

A sáfrány egy királyi fűszer. Mindhárom dosát egyensúlyozza. Segíti a tápanyagok beépülését a szövetekbe, és a és méreganyagok kiürülését. Szálas vagy por formában kapható. A Sáfrány szálakat általában egy kis tejben áztatják, hogy kiadja a színét, mielőtt ételekbe...

Ghí (ghee) – Tisztított vaj

Ghí (ghee) – Tisztított vaj

Kép forrása: https://prasadayurveda.com/ghee/ A Ghí nem más, mint tisztított vaj, és nagyon könnyen előállítható otthon is. Jó minőségű vaj kell hozzá, egy vastag falú edény és némi idő (egy 250g-os vajnál elég kb fél óra, 500g esetén kb 45 perc). Az Ájurvéda szerint...

Váta, Pitta, Kapha csurna

Váta, Pitta, Kapha csurna

A csurna fűszerkeverék, a Váta, Pitta, Kapha csurnák olyan védikus fűszerkeverékek, melyek amellett, hogy holisztikus egyensúlyteremtő hatásuk van, elsősorban a nevüknek megfelelő dosákat harmonizálják. A csurnák megvásárolhatók a Maharishi Ájurvéda...

Kicseri (Kichari)

Kicseri (Kichari)

A Kicseri egy nagyon könnyen emészthető étel. Hozzávalók: 1/4 csésze mungóbab (mung dhal) 1/2 csésze baszmati rizs 6 csésze víz 1 evőkanál ghi 1 evőkanál citromlé 2 evőkanál Vata-, Pitta- vagy Kapha csurna 1 evőkanál felaprított koriander levél só ízlés szerint...