TM logo

Ha érdekel az Ájurvéda, az egészséges életmód, vedd azt is figyelembe, hogy a tudatodnak óriási szerepe van az EGÉSZség megteremtésében.

A tudatod fejlesztésére az ősi védikus hagyományból származó autentikus, hatékony technikát, a Transzcendentális Meditációt ajánljuk. Tudj meg róla többet: Mi a TM?

Kereshetsz pl. alapanyagokra vagy vata/pitta/kapha egyensúlyozó ételekre.

Ha érdekel az Ájurvéda, az egészséges életmód, vedd azt is figyelembe, hogy a tudatodnak óriási szerepe van az EGÉSZség megteremtésében.

TM logo

A tudatod fejlesztésére az ősi védikus hagyományból származó autentikus, hatékony technikát ajánljuk, a Transzcendentális Meditációt.
Tudj meg róla többet: Mi a TM?

A receptekben kereshetsz alapanyagokra vagy pl. vata/pitta/kapha egyensúlyozó ételekre.

vataVata-egyensúlyozó

Az Ájurvéda 6 ízt különböztet meg, mindegyik másként hat egy-egy dósára. Az ételeket alapanyagaik dósákra gyakorolt hatása alapján be tudjuk kategorizálni, hogy mely dósákra hatnak kedvezően (egyensúlyozzák), illetve mely dósákat billenthetik ki egyensúlyukból.

Az itt található receptek Váta-egyensúlyozó ételek.

Házi joghurt

Házi joghurt

Kép forrása: www.simplebites.net A házi joghurt elkészítése nagyon egyszerű, és teljesen más tulajdonságokkal bír, mint a bolti joghurtok. Hozzávalók: 2 csésze teljes tej 2 teáskanál joghurt Elkészítés: Este ajánlott elkészíteni, így reggelre kész a friss joghurt. -...

Friss házisajt (Paneer)

Friss házisajt (Paneer)

kép forrása: Andrew Zimmern Friss, nem érlelt házilag készült sajt az indiai ételek gyakori összetevője. Könnyebben emészthető, mint az általunk általában használt sajtok. Célszerű a fogyasztás napján frissen készíteni. Hozzávalók: 2 liter házitej 1 citrom leve 2-3...

Chai – fűszeres tejes tea

Chai – fűszeres tejes tea

kép forrása: Tee Guide A chai azon kívül, hogy finom és tápláló, a fűszerek révén felmelegíti a testet, méregteleníti és megnyitja a srótákat és javítja a keringést. (A sróták az Ájurvéda szerint azok a csatornák, amelyeken keresztül a táplálék és az energia a...

Lasszi

Lasszi

Az Ájurvéda a lasszit az egyik legtáplálóbb, az egészséget megőrző, és probiotikus összetétele miatt az emésztést segítő italként tartja számon. A joghurt alapvetően édes és savanyú, és nehéz, ezért növeli a kapha dosát. Ha rosszkor, vagy rosszul elkészítve...

Szamósza – Zöldséges táska

Szamósza – Zöldséges táska

A tészta hozzávalói: 1 és 1/2 csésze fehér liszt vagy csapati liszt 3 evőkanál ghí 8 evőkanál vaj vagy növényi olaj (a sütéshez) 1/4 csésze joghurt 1/2 teáskanál só A lisztbe belekeverjük a sót, elmorzsoljuk a ghível, majd hozzá adagoljuk a joghurtot, hogy lágy...

Pakora – Bundában sült zöldségek

Pakora – Bundában sült zöldségek

Hozzávalók Vata: 4 és 1/2 ek. basmati rizsliszt 4 és 1/2 ek. búzaliszt 1/4 tk. sütőpor 1/4 tk. só 4-5 ek. víz 1 ek. vata csurna vagy: 1/8 tk. aszafoetida, 1/8 tk. fahéj, 1/4 tk. paprika, 1/4 tk. gyömbér, 1/4 tk. kurkuma, 1/2 tk. koriander, 1/2 tk. cukor Zöldségek:...

Rizspuding (Kheer)

Rizspuding (Kheer)

kép forrása: Rachna's Kitchen Édes desszert, ünnepeken vagy ebéd utáni édességként szokták fogyasztani. Hozzávalók: 1 csésze víz 1/2 csésze basmati rizs 4 csésze teljes tej 1 tk. apróra vágott datolya 2 tk. apróra vágott kesudió vagy pisztácia 3 kis darab zöld...

Halava (halva)

Halava (halva)

kép forrása: www.hk-catering.ee Hozzávalók: 1/2 csésze búzadara 1/2 csésze víz 2 ek ghí 1/4 csésze cukor 1 ek mazsola 1 ek kesudió (csak Vatáknak) 1/3 tk. frissen őrölt kardamom mag ízesítési ötletek: fahéj és szegfűszeg citrom- vagy narancshéj sáfrány és kardamom...

Csapati (Chapati)

Csapati (Chapati)

kép forrása: Sukhadia's A chapati, vagy hindiül roti India tradicionális, leggyakrabban fogyasztott lepénye, hiszen az átlag családban minden nap asztalra kerül. Az anyák leányaikat hét éves koruktól tanítják a chapati nyújtásának és sütésének művészetére, mely a jó...

Basmati rizs

Basmati rizs

A Baszmati rizs egy nagyon finom, aromás hosszú szemű rizs. Mindhárom dosát egyensúlyozza. Hozzávalók: 1/2 csésze baszmati  rizs 1 csésze víz 1/8 tk. só 2 tk. ghí (opcionális) Elkészítés: - Mossuk meg néhányszor a rizst, míg tiszta vizet nem tudunk leönteni róla. -...

Kandzsi leves (kanji)

Kandzsi leves (kanji)

Kép forrása: momandchefshat.blogspot.com Recept forrása: http://www.maharishi.co.uk Ha valakinek nincs vagy nagyon kevés az étvágya, ez a speciális leves jót fog tenni. Igyunk 1-2 liter Kandzsi levest a nap folyamán könnyű étkezések között. A kandzsi fogyasztása...

Banános, kókuszos rizs

Banános, kókuszos rizs

kép forrása: Babyment Hozzávalók: 1/2 csésze baszmati rizs  1 csésze víz  1/4 csésze banán pépesítve 1/8 csésze kókuszreszelék 2 tk. ghí 1/8 tk. só 1 csipet fajéj 1 csipet gyömbérpor 1 tk. fekete mustármag Elkészítés: - Alaposan mossuk meg a rizst. - Forraljuk fel a...

Ünnepi rizs

Ünnepi rizs

Kép forrása: kichencorner.blogspot.com Hozzávalók: 1/2 csésze rizs 1 csésze víz 1/4 csésze kockákra vágott házisajt 2 ek. sárga mazsola 1/4 csésze paprika (piros kaliforniai paprika) 1/4 tk. koriander mag 1/8 tk. só 1-2 ek. feldarabolt mandula 2 ek. korianderzöld...

Sáfrányos rizs

Sáfrányos rizs

Kép forrása: noagendaentertainment.com Hozzávalók: 1/2 csésze rizs 1 csésze víz 1/8 tk. só 3 szál szétmorzsolt sáfrány Elkészítés: - Mossuk meg néhányszor a rizst, míg tiszta vizet nem tudunk leönteni róla. - Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá sáfrányt, keverjük bele...

Zöldséges rizs 1.

Zöldséges rizs 1.

kép forrása: The Spruce Eats Hozzávalók: 1/2 csésze rizs 1 csésze víz 1/4 csésze zöldborsó 1/4 csésze kaliforniai paprika 1/4 csésze sárgarépa 1/4 csésze kukorica 1/8 tk. só 1/4 tk. kurkuma 1/3 tk. bors 1 tk. szárazon pirított római kömény mag 2 ek. napraforgómag olaj...

Zöldséges rizs 3.

Zöldséges rizs 3.

kép forrása: writes4food Hozzávalók: 1/2 csésze baszmati rizs 1 csésze víz 1/8 tk. só 1/4 csésze kaliforniai paprika apróra vágva 1/4 csésze petrezselyem gyökér apróra vágva 1/4 csésze cukkini apróra vágva 1/8 csésze mandula apróra vágva (opcionális) 1 és 1/2 tk. Vata...

Gyümölcsös Mung dhal

Gyümölcsös Mung dhal

Kép és recept forrása: blog.maharishi.co.uk Hozzávalók 4-5 személyre: ½ csésze Mung Dal (használhatunk helyette vörös lencsét is) 4 csésze víz ½ csésze mazsola 1/2 csésze datolya apróra vágva 1 nagy vagy 2 kisebb alma, meghámozva és kis kockákra vágva 1½ ek ghí vagy...

Feketelencse dhál

Feketelencse dhál

Kép forrása: keeprecipes.com Hozzávalók: 3/4 csésze fekete lencse 1,5 csésze víz 1/4 tk. kurkuma 1/4 csésze felkockázott édesburgonya 1/4 tk. só 1 ek. ghí 1/4 sárga kaliforniai paprika apróra vágva 1/2 tk. édeskömény mag 1 tk. őrölt koriander 1,5 ek. tejszín...

Zöld Mungóbab Dhál

Zöld Mungóbab Dhál

Kép forrása: www.sailusfood.com Hozzávalók: 1/2 csésze zöld mungóbab (áztassuk be 1 éjszakára) 2 csésze víz 1/4 tk. kurkuma 1/2 babérlevél 1/4 csésze apróra reszelt sárgarépa 1 ek. barnacukor 1 ek. ghí vagy vaj 1 tk. apróra vágott friss gyömbér 1/2 tk. édeskömény mag...

Zöldséges Mung dhal 1.

Zöldséges Mung dhal 1.

Kép forrása: www.boldsky.com Hozzávalók: 1/2 csésze sárga felezett mungóbab 1,5 csésze víz (ha hígabb dhalt szeretnénk, lehet több is) 1/4 tk. kurkuma 1/2 tk. só 1 tk. fekete mustármag 1 tk. római kömény (őrölve vagy egész) 1 csipet hing (asafoetida)  1,5 tk. őrölt...

Vöröslencse dhal

Vöröslencse dhal

Kép forrása: lowfatveganchef.com Hozzávalók: 2/3 csésze vörös lencse 1,5 csésze víz (ha hígabb dhalt szeretnénk, lehet több is) 2-3 ek. ghí 2 ek. tejszín 1/2 csésze apróra felkockázott sütőtök 1 csipet fahéj 1 csipet őrölt szerecsendió 1/2 tk. só 1/4 tk. kurkuma 1/4...

Kókuszos Mung Dhál

Kókuszos Mung Dhál

Kép és recept forrása: http://www.maharishiayurveda.com/blog/ayurvedic-recipe-organic-coconut-mint-dhal/ A kókuszos-mentás dhál ízletes, könnyen elkészíthető és mindhárom dosát egyensúlyozza. Egyensúlyozó hatása még erősebb, ha Ájurvédikus fűszerekkel (churnákkal)...

Babérlevél

Babérlevél

A babérlevél, amelyet főzésnél használunk, a Laurus nobilis fa levele. Az egészben használt levelek egy kicsit csípősek és erősen aromásak, takarékosan kell használni. Melegítő hatása van, egyensúlyozza a Vátát és a Kaphát növeli a Pittát. Az Ájurveda használja...

Bazsalikom

Bazsalikom

A bazsalikomot mind friss, mind szárított formában gyakran használják. A konyhában leggyakrabban használt édes bazsalikom (Sweet basil) egyensúlyozza a Vatát és a Kaphát, és a Pittát is, ha kisebb mennyiségben használják. Melegítő hatású gyógynövény, édes, keserű és...

Édeskömény (Fennel)

Édeskömény (Fennel)

  Az édeskömény hűtő fűszer, elsősorban édes egy pici keserű íz jellemzi. Íze emlékeztet medvecukorra. Aromája és mogyorós íze erősödik, amikor ghín enyhén megpirítjuk. Az ájurvéda szerint az édeskömény rendkívül jó hatással van az emésztésre. Anélkül növeli az...

Fekete bors

Fekete bors

A fekete bors egy fontos és gyógyhatású fűszere az Ájurvédának. Tisztító hatása van és antioxidáns tulajdonságai, gyakran használják gyógynövény készítményekben, mert segít abban, hogy a gyógynövények jótékony hatásai eljussanak a test különböző részeibe. Segíti az...

Gyömbér

Gyömbér

A gyömbért olyan széles körben használja az ájurvéda, hogy ez egy egész házipatika önmagában. Van egy ájurvédikus szutra (vers), amely azt mondja, hogy mindenkinek meg kell ennie egy darabka friss gyömbért ebédre és vacsora előtt, hogy fokozza az emésztést. Nem csak...

Kardamom

Kardamom

A kardamom melegítő fűszer, édes és csípős. Indiában és a Közel-Keleten főként édességek ízesítésére használják. 3 dósás fűszer, mindhárom dósát egyensúlyozza, de azok, akik a Pittájukat szeretnék csökkenteni, csak kisebb mennyiségben fogyasszák. Jó az emésztésre,...

Koriander

Koriander

Kép forrása: bbc.co.uk A koriandermagokat az indiai és mexikói konyha használja leggyakrabban. Használják egészben is, de általában inkább őrölve. A koriander egy háromdósás fűszer, az Ájurvéda nagyra értékeli. Hűtő fűszer, édes és a fanyar ízű. Az ájurvédikus...

Menta

Menta

Kép forrása: backyardbartender.blogspot.com A borsmenta és a fodormenta a két leggyakoribb fajta. Hűtő hatású gyógynövény, édes és csípős ízű. A legtöbb fajta menta nyugtatja mindhárom dósát, és különösen hasznos a Pitta kiegyensúlyozására. A menta Segíti...

Mustármag

Mustármag

Az indiai konyha elég gyakran használja, általában főként  a barna (fekete) mustármagot. Melegítő hatása van, egyensúlyozza a Vátá és a Kaphát, növeli a Pittát. Az ájurvéda a barna (fekete) mustármagot emésztést segítő fűszernek ismeri, mely segít a gyomorpanaszok...

Római kömény (Cumin)

Római kömény (Cumin)

A római kömény (cumin) népszerű fűszer az indiai, mexikói konyhában. Az Ájurvéda szerint mindhárom dosát egyensúlyozza. Segíti az emésztést és a méreganyagok eltávolítását a szervezetből. Használhatjuk egész magként vagy őrölve, nyersen vagy pirítva. Jól kombinálható...

Sáfrány

Sáfrány

A sáfrány egy királyi fűszer. Mindhárom dosát egyensúlyozza. Segíti a tápanyagok beépülését a szövetekbe, és a és méreganyagok kiürülését. Szálas vagy por formában kapható. A Sáfrány szálakat általában egy kis tejben áztatják, hogy kiadja a színét, mielőtt ételekbe...

Ghí (ghee) – Tisztított vaj

Ghí (ghee) – Tisztított vaj

Kép forrása: https://prasadayurveda.com/ghee/ A Ghí nem más, mint tisztított vaj, és nagyon könnyen előállítható otthon is. Jó minőségű vaj kell hozzá, egy vastag falú edény és némi idő (egy 250g-os vajnál elég kb fél óra, 500g esetén kb 45 perc). Az Ájurvéda szerint...

Váta, Pitta, Kapha csurna

Váta, Pitta, Kapha csurna

A csurna fűszerkeverék, a Váta, Pitta, Kapha csurnák olyan védikus fűszerkeverékek, melyek amellett, hogy holisztikus egyensúlyteremtő hatásuk van, elsősorban a nevüknek megfelelő dosákat harmonizálják. A csurnák megvásárolhatók a Maharishi Ájurvéda...

Kicseri (Kichari)

Kicseri (Kichari)

A Kicseri egy nagyon könnyen emészthető étel. Hozzávalók: 1/4 csésze mungóbab (mung dhal) 1/2 csésze baszmati rizs 6 csésze víz 1 evőkanál ghi 1 evőkanál citromlé 2 evőkanál Vata-, Pitta- vagy Kapha csurna 1 evőkanál felaprított koriander levél só ízlés szerint...