Oldal kiválasztása

A testtípus egy keretforma, amelybe bele vagyunk helyezve, ám a sorsunkat nem tartalmazza. Típus dolga, hogy valaki alacsony vagy magas, határozatlan vagy határozott, aggodalmaskodó vagy nyugodt – de emellett bőséges tere van azoknak a dolgoknak, amelyeket a testtípus nem tart ellenőrzése alatt: ilyenek a gondolatok, az érzések, az emlékek, a képességek, a vágyak és így tovább. A testtípus ismerete egy jóval eszményibb egészségi állapot létrehozására tesz képessé. A következőkben ismertetjük a három dósa jellemzőit.

Ha a Váta van túlsúlyban, akkor nagy az egyén mozgásigénye, testalkata vékony, elme és testi működése gyors, érzékeny természetű, nem szeretik a hideget, lelkesek és kreatívak. A kibillent Váta dósa szorongást, álmatlanságot, székrekedést, testi fájdalmakat, száraz bőrt, hideg végtagokat és zsibbadást okoz.Ha a Váta van túlsúlyban, akkor nagy az egyén mozgásigénye, testalkata vékony, elme és testi működése gyors, érzékeny természetű, nem szeretik a hideget, lelkesek és kreatívak. A kibillent Váta dósa szorongást, álmatlanságot, székrekedést, testi fájdalmakat, száraz bőrt, hideg végtagokat és zsibbadást okoz.

Ha Pitta dósa túlsúllyal élünk, akkor jellemző ránk a meleg, szenvedélyes természet, a szervezettség, maximalizmus, az erő és kitartás. Amikor egyensúlytalanságba kerül a Pitta dósa, könnyen ingerlékennyé válik, bűntudat gyötörheti, testi tünetek jelentkeznek, mely lehet gyomorégés, bőrgyulladás és migrén.

Az erős Kapha dósás típusra jellemző, hogy laza természetű, nyugodt, derűs, lassan kezd el új dolgokat, de nagy erővel és kitartással végzi feladatait, gyakran súlyfelesleggel küzd. Az egyensúlyt vesztett Kapha sűrűn szenved depressziótól, letargiától, súlygyarapodás, arcüreggyulladás, allergia és megfázásos tünetek jelentkeznek nála.

A Váta-típus jellemzői:

A váta-típus alapvonása a változékonyság. A váta-emberek kiszámíthatatlanok. A váta-embernél a fizikai és a mentális energia nem állandó, hanem robbanásszerűen tör elő. Nagyon jellemző a Vatára:

 • éhségérzet a nap bármely szakában
 • a szerelemben nyugtalanság és állandó változékonyság
 • minden este máskor fekszik, étkezéseket hagy ki, és szokásaiban általában rendszertelen
 • egyszer jobb, máskor gyengébb az emésztése
 • rövid életű érzelmi kitörések, melyeket gyorsan elfelejt
 • gyors járás

Fizikailag a három típus közül a Vaták a leggyengébbek, jellemzően keskeny a válluk. Bizonyos Vatáknál nehéz vagy lehetetlen a súlygyarapodás, és állandóan soványak maradnak, mások soványak és karcsúak. Noha az étvágy rendkívül változékony, a váta az egyetlen típus, amely bármit megehet anélkül, hogy hízna tőle.

A váta-dósa a felelős a testben végbemenő minden mozgásért. A váta mozgatja az izmokat, de ő ellenőrzi a légzést, a táplálék előrehaladását az emésztőtraktusban, valamint az agyból kiinduló idegi impulzusokat is. A váta legfontosabb funkciója a központi idegrendszer ellenőrzése. Remegés, görcsök és rohamok a váta-zavar tipikus példái. Ha e dósa egyensúlya felborul, idegi rendellenességek lépnek fel, amelyek a szorongástól és a levertségtől a klinikai mentális zavarokig terjedhetnek. A váta-zavar súlyosbodása esetén pszichoszomatikus tünetek minden formája fellelhető. Ezért a váta egyensúlyba hozása gyakran gyógyít meg minden más kezeléssel dacoló tünetet.

Az egyensúlyban lévő váta-ember a környezetét is átható módon boldog, lelkes és energikus. Elméje tiszta és éber, belső hangja vidám. A Vaták nagyon érzékenyek a környezetváltozásra.

Mindezen tulajdonságok közül azonban az a legfontosabb, hogy a váta vezérli a többi dósát. Ez számos dolgot jelent: a betegség korai fázisában a váta-egyensúly borul fel elsőként.

A legalapvetőbb intés a váta-típusúaknak: pihenjenek eleget, ne hajtsák túl magukat, és fordítsanak fokozott figyelmet a rendszeres életmódra. Mindez sok váta számára nem látszik természetesnek, pedig megfogadásuk gyakran testi vagy a lelki problémák gyors javulásához vezet.

A Pitta-típus jellemzői:

 • közepes alkat
 • közepes erő és kitartás
 • kifejezett étvágy és szomjúság, erős emésztés
 • stresszhatás alatt hajlam haragra, ingerlékenységre
 • vállalkozó természetű, szereti a kihívásokat
 • kifejezett intellektus
 • pontos, világos beszéd
 • étkezéseket nem tud kihagyni
 • szép, pirospozsgás, gyakran szeplős bőr
 • nem szereti a napot, a kánikulát
 • szőke, világosbarna, vörös (vagy vöröses színezetű) haj

 

A Pitta-típus alapvonása az erő. A harciasság a Pittában természetes, de nem kell okvetlenül kifejezésre jutnia. Az egyensúlyban lévő Pitták érzéseikben melegek és lelkesek, szeretetteljesek és elégedettek. A boldogságtól ragyogó arc kifejezetten Pitta. Nagyon jellemző a Pittára:

 • heves éhségérzet
 • életét az óra szerint éli, és zokon veszi, ha az idejét elvesztegetik
 • éjjel, ha felébred, forróságot és szomjúságot érez
 • felmerülő helyzetekben átveszi az irányító szerepet, vagy úgy érzi, vállalnia kell
 • tanul olyan tapasztalatokból, amelyeket mások túlságosan keménynek, keserűnek vagy éppen kockázatosnak tartanak
 • járása határozott

A Pitták testileg közepes méretűek és arányosak. Súlyukat nagyobb ingadozások nélkül tartják, nem okoz nehézséget számukra, hogy néhány kilót akarattal fogyjanak vagy hízzanak.

A Pitta haj és bőr könnyen felismerhető. A haj általában egyenes és finom, vörös, szőke vagy homokszínű, és idő előtti őszülésre hajlamos. A bőr meleg, lágy és világos, nem barnul le könnyen, és gyakran barnulás nélkül leég.

A Pittáknak általában éles, mélyreható intellektusuk és jó koncentrálóképességük van. A forróság mindenütt kifejeződik a Pittákban: az indulatosság, a meleg kéz és láb, égő érzés a szemben, a bőrö, a gyomorban vagy a belekben – mind a Pitta-egyensúly megbillenésének jele lehet.

A Pitták stressz hatására könnyen dühbe gurulnak, ez az ő jellegzetes negatív emóciójuk. Izgágák és türelmetlenek, követelőzők és maximalisták lehetnek, különösen, ha felbillen az egyensúlyuk.

A Pitták beszéde pontos és világos, nem ritka közöttük a jó szónok. Határozott véleményük van és szeretnek vitatkozni. A gúnyoros, kritizáló hajlam a Pitta egyensúlyzavar jele, de a más típusokhoz hasonlóan a Pittáknak is két oldaluk van: egyensúly esetén kedvesek, vidámak, magabiztosak és jóságosak.

Az anyagcserét az összes típusnál a Pitta-dósa tartja ellenőrzése alatt. A Pitta emberekben az emésztő tűz, ahogyan az ájurvéda nevezi, különösen erős. Innen a Pitták nagy étvágya és sokszor vad szomjúságérzete. Az összes típus közül a Pitták a legkevésbé képesek egy-egy étkezés kihagyására vagy akár elhalasztására. Túlzott Pittával kapcsolatos a gyomorégés, a gyomorfekély hajlama, az égő érzés a belekben és az aranyér.

A Pitta bőre igen érzékeny, gyakoriak a kiütések, a gyulladások, a mitesszerek. A Pitta szeme fehérje érzékeny, és könnyen bepirosodik (a gyenge látást a Pitta-egyensúlyzavarral hozzák összefüggésbe). Általában jól alusznak, de felébredhetnek arra, hogy melegük van. Felbillent egyensúly esetén a Pitták hajlamosak az álmatlanságra.

Alapvető intés a Pitta-típus számára, hogy életmódja legyen mérsékelt és tiszta. A test összes sejtjének tiszta táplálék-, víz- és levegőfelvételét a Pitta-dósa szabályozza. Mivel a Pitták különösan érzékenyek erre, igen rosszul reagálnak a tisztátlan ételekre, a szennyezett levegőre és vízre, az alkoholra és cigarettára, és különösen a toxikus érzésekre – az ellenségeskedésre, a gyűlölködésre, a türelmetlenségre és a féltékenységre. A Pitta-dósa adja az egészség szempontjából életbe vágó fontosságú mérsékletességre és tisztaságra való hajlamunkat.

A Kapha-típus jellemzői:

 • szilárd, erős alkat, nagy fizikai erő és állóképesség
 • rendíthetetlen energia, lassú és kecses mozgás a cselekvésben
 • nyugodt, elégedett személyiség, nehezen jön ki a sodrából
 • hűvös, sima, vastag, sápadt gyakran olajos bőr
 • az új információkat lassan fogja fel, de jól megőrzi az emlékezetében
 • nehéz, elnyújtott alvás
 • hízásra való hajlam
 • lassú emésztés, gyenge étvágy
 • gyengéd, türelmes, elnéző
 • birtoklási hajlam, önelégültség

 

A Kapha-típus alapvonása az elégedettség. A Kapha-dósa a test strukturális eleme stabilitást és állandóságot ad: fizikai erőtartalékot és állóképességet biztosít, amely beépül a Kapha-ember súlyos, izmos keretei özé. A Kaphákat az Ayurvéda szerencsésnek tartja, mert általában jó egészségnek örvendenek, személyiségük derült, boldog, nyugodt világszemléletet sugároz. Nagyon jellemző a Kaphára:

 • sokat töpreng, mielőtt döntene
 • lassan ébred, még sokáig fekszik az ágyában, és felkeléskor kávét kell innia
 • elégedett az adott helyzettel, és azt mások békítgetésével igyekszik fenntartani
 • tiszteletben tartja mások érzéseit, ami mások szemében nagyon rokonszenvessé teszi
 • az evés számára vigasztalást jelent
 • kecses mozdulatok, nedves szemek és még túlsúly esetén is könnyed járás

A Kapha-dósa fizikailag erőt ad, és a betegséggel szemben ellenállóvá tesz. Erős hajlama van a súlygyarapodásra – a kaphának elég ránéznie az ételre, és máris pár kilót hízik. Mivel a túlsúlyt leadni nehéz, a Kaphák gyakran elhíznak, ha egyensúlyukat vesztik.

A Kapha-dósa határozottan lassú. A lassú evők, akiknek az emésztése is általában lassú, általában ugyanúgy a Kapha-típushoz tartoznak, mint a lassan beszélők. Mivel ez a dósa tartja ellenőrzése alatt a test nedves szöveteit, a Kapha egyensúlyzavar gyakran a nyálkahártyákon nyilvánul meg. Kapha panasz az arcüreggyulladás, a légcsőhurut, az allergiák, az asztma és az izületi fájdalmak.

A kaphák természetüknél fogva gyengédek, türelmesek és elnézők, az anyáskodás kaphát fejez ki. Krízishelyzetben ritkán rendülnek meg, és gyakorta vigyáznak másokra maguk körül. A legtipikusabb negatív érzelem a Kapháknál a kapzsiság és a túlzott törődés. Egyensúlyzavar esetén a Kapha makacs lesz, tompa, letargikus és lusta.

A Kapha akárcsak a váta, hideg dósa, de abban különbözik a Vatától, hogy nem száraz. Mivel a vérkeringésük általában jó, a kapha típusok nem szoktak hideg végtagokra panaszkodni. nem szeretik a hideg, nedves időt, arra lelkileg vagy lelassulással, vagy kifejezett depresszióval reagálnak.

A három típus közül a Kaphák tanulnak a leglassabban, viszont nagyon jó a megjegyző képességük. ha elveszítik egyensúlyukat, tompákká és nehézfejűvé válnak.

A legalapvetőbb intés a kapha-típusúak számára, hogy legyenek haladók. A Kapha-stabilitást minden állandó helyzet tehetetlensége változtatja: a Kapha-típusúaknak tenniük kell róla, hogy ne ragaszkodjanak görcsösen a múlthoz, ne kötődjenek túlságosan emberekhez és tárgyakhoz, és ne akadályozzák a változásokat. A Kapha-dósa a belső biztonság és szilárdság benyomását kelti, amely az egészséges személyiség lényeges jegye.

 • könnyű, vékonydongájú
 • gyorsan cselekvő
 • szabálytalan étvágy és emésztés
 • felszínes, szaggatott alvás, álmatlanság
 • lelkesedés, élénkség, képzelőerő
 • ingerlékenység, változékony hangulatok
 • új dolgok gyors felfogása, de gyors felejtése
 • aggodalmaskodásra való hajlam
 • könnyen fárad, kimerültségre való hajlam
 • robbanásszerűen feltörő fizikai és mentális energia

 

A váta-típus alapvonása a változékonyság. A váta-emberek kiszámíthatatlanok. A váta-embernél a fizikai és a mentális energia nem állandó, hanem robbanásszerűen tör elő. Nagyon jellemző a Vatára:

 • éhségérzet a nap bármely szakában
 • a szerelemben nyugtalanság és állandó változékonyság
 • minden este máskor fekszik, étkezéseket hagy ki, és szokásaiban általában rendszertelen
 • egyszer jobb, máskor gyengébb az emésztése
 • rövid életű érzelmi kitörések, melyeket gyorsan elfelejt
 • gyors járás

Fizikailag a három típus közül a Vaták a leggyengébbek, jellemzően keskeny a válluk. Bizonyos Vatáknál nehéz vagy lehetetlen a súlygyarapodás, és állandóan soványak maradnak, mások soványak és karcsúak. Noha az étvágy rendkívül változékony, a váta az egyetlen típus, amely bármit megehet anélkül, hogy hízna tőle.

A váta-dósa a felelős a testben végbemenő minden mozgásért. A váta mozgatja az izmokat, de ő ellenőrzi a légzést, a táplálék előrehaladását az emésztőtraktusban, valamint az agyból kiinduló idegi impulzusokat is. A váta legfontosabb funkciója a központi idegrendszer ellenőrzése. Remegés, görcsök és rohamok a váta-zavar tipikus példái. Ha e dósa egyensúlya felborul, idegi rendellenességek lépnek fel, amelyek a szorongástól és a levertségtől a klinikai mentális zavarokig terjedhetnek. A váta-zavar súlyosbodása esetén pszichoszomatikus tünetek minden formája fellelhető. Ezért a váta egyensúlyba hozása gyakran gyógyít meg minden más kezeléssel dacoló tünetet.

Az egyensúlyban lévő váta-ember a környezetét is átható módon boldog, lelkes és energikus. Elméje tiszta és éber, belső hangja vidám. A Vaták nagyon érzékenyek a környezetváltozásra.

Mindezen tulajdonságok közül azonban az a legfontosabb, hogy a váta vezérli a többi dósát. Ez számos dolgot jelent: a betegség korai fázisában a váta-egyensúly borul fel elsőként.

A legalapvetőbb intés a váta-típusúaknak: pihenjenek eleget, ne hajtsák túl magukat, és fordítsanak fokozott figyelmet a rendszeres életmódra. Mindez sok váta számára nem látszik természetesnek, pedig megfogadásuk gyakran testi vagy a lelki problémák gyors javulásához vezet.

A Pitta-típus jellemzői:

 • közepes alkat
 • közepes erő és kitartás
 • kifejezett étvágy és szomjúság, erős emésztés
 • stresszhatás alatt hajlam haragra, ingerlékenységre
 • vállalkozó természetű, szereti a kihívásokat
 • kifejezett intellektus
 • pontos, világos beszéd
 • étkezéseket nem tud kihagyni
 • szép, pirospozsgás, gyakran szeplős bőr
 • nem szereti a napot, a kánikulát
 • szőke, világosbarna, vörös (vagy vöröses színezetű) haj

 

 

A Pitta-típus alapvonása az erő. A harciasság a Pittában természetes, de nem kell okvetlenül kifejezésre jutnia. Az egyensúlyban lévő Pitták érzéseikben melegek és lelkesek, szeretetteljesek és elégedettek. A boldogságtól ragyogó arc kifejezetten Pitta. Nagyon jellemző a Pittára:

 • heves éhségérzet
 • életét az óra szerint éli, és zokon veszi, ha az idejét elvesztegetik
 • éjjel, ha felébred, forróságot és szomjúságot érez
 • felmerülő helyzetekben átveszi az irányító szerepet, vagy úgy érzi, vállalnia kell
 • tanul olyan tapasztalatokból, amelyeket mások túlságosan keménynek, keserűnek vagy éppen kockázatosnak tartanak
 • járása határozott

A Pitták testileg közepes méretűek és arányosak. Súlyukat nagyobb ingadozások nélkül tartják, nem okoz nehézséget számukra, hogy néhány kilót akarattal fogyjanak vagy hízzanak.

A Pitta haj és bőr könnyen felismerhető. A haj általában egyenes és finom, vörös, szőke vagy homokszínű, és idő előtti őszülésre hajlamos. A bőr meleg, lágy és világos, nem barnul le könnyen, és gyakran barnulás nélkül leég.

A Pittáknak általában éles, mélyreható intellektusuk és jó koncentrálóképességük van. A forróság mindenütt kifejeződik a Pittákban: az indulatosság, a meleg kéz és láb, égő érzés a szemben, a bőrö, a gyomorban vagy a belekben – mind a Pitta-egyensúly megbillenésének jele lehet.

A Pitták stressz hatására könnyen dühbe gurulnak, ez az ő jellegzetes negatív emóciójuk. Izgágák és türelmetlenek, követelőzők és maximalisták lehetnek, különösen, ha felbillen az egyensúlyuk.

A Pitták beszéde pontos és világos, nem ritka közöttük a jó szónok. Határozott véleményük van és szeretnek vitatkozni. A gúnyoros, kritizáló hajlam a Pitta egyensúlyzavar jele, de a más típusokhoz hasonlóan a Pittáknak is két oldaluk van: egyensúly esetén kedvesek, vidámak, magabiztosak és jóságosak.

Az anyagcserét az összes típusnál a Pitta-dósa tartja ellenőrzése alatt. A Pitta emberekben az emésztő tűz, ahogyan az ájurvéda nevezi, különösen erős. Innen a Pitták nagy étvágya és sokszor vad szomjúságérzete. Az összes típus közül a Pitták a legkevésbé képesek egy-egy étkezés kihagyására vagy akár elhalasztására. Túlzott Pittával kapcsolatos a gyomorégés, a gyomorfekély hajlama, az égő érzés a belekben és az aranyér.

A Pitta bőre igen érzékeny, gyakoriak a kiütések, a gyulladások, a mitesszerek. A Pitta szeme fehérje érzékeny, és könnyen bepirosodik (a gyenge látást a Pitta-egyensúlyzavarral hozzák összefüggésbe). Általában jól alusznak, de felébredhetnek arra, hogy melegük van. Felbillent egyensúly esetén a Pitták hajlamosak az álmatlanságra.

Alapvető intés a Pitta-típus számára, hogy életmódja legyen mérsékelt és tiszta. A test összes sejtjének tiszta táplálék-, víz- és levegőfelvételét a Pitta-dósa szabályozza. Mivel a Pitták különösan érzékenyek erre, igen rosszul reagálnak a tisztátlan ételekre, a szennyezett levegőre és vízre, az alkoholra és cigarettára, és különösen a toxikus érzésekre – az ellenségeskedésre, a gyűlölködésre, a türelmetlenségre és a féltékenységre. A Pitta-dósa adja az egészség szempontjából életbe vágó fontosságú mérsékletességre és tisztaságra való hajlamunkat.

A Kapha-típus jellemzői:

 • szilárd, erős alkat, nagy fizikai erő és állóképesség
 • rendíthetetlen energia, lassú és kecses mozgás a cselekvésben
 • nyugodt, elégedett személyiség, nehezen jön ki a sodrából
 • hűvös, sima, vastag, sápadt gyakran olajos bőr
 • az új információkat lassan fogja fel, de jól megőrzi az emlékezetében
 • nehéz, elnyújtott alvás
 • hízásra való hajlam
 • lassú emésztés, gyenge étvágy
 • gyengéd, türelmes, elnéző
 • birtoklási hajlam, önelégültség

 

A Kapha-típus alapvonása az elégedettség. A Kapha-dósa a test strukturális eleme stabilitást és állandóságot ad: fizikai erőtartalékot és állóképességet biztosít, amely beépül a Kapha-ember súlyos, izmos keretei özé. A Kaphákat az Ayurvéda szerencsésnek tartja, mert általában jó egészségnek örvendenek, személyiségük derült, boldog, nyugodt világszemléletet sugároz. Nagyon jellemző a Kaphára:

 • sokat töpreng, mielőtt döntene
 • lassan ébred, még sokáig fekszik az ágyában, és felkeléskor kávét kell innia
 • elégedett az adott helyzettel, és azt mások békítgetésével igyekszik fenntartani
 • tiszteletben tartja mások érzéseit, ami mások szemében nagyon rokonszenvessé teszi
 • az evés számára vigasztalást jelent
 • kecses mozdulatok, nedves szemek és még túlsúly esetén is könnyed járás

A Kapha-dósa fizikailag erőt ad, és a betegséggel szemben ellenállóvá tesz. Erős hajlama van a súlygyarapodásra – a kaphának elég ránéznie az ételre, és máris pár kilót hízik. Mivel a túlsúlyt leadni nehéz, a Kaphák gyakran elhíznak, ha egyensúlyukat vesztik.

A Kapha-dósa határozottan lassú. A lassú evők, akiknek az emésztése is általában lassú, általában ugyanúgy a Kapha-típushoz tartoznak, mint a lassan beszélők. Mivel ez a dósa tartja ellenőrzése alatt a test nedves szöveteit, a Kapha egyensúlyzavar gyakran a nyálkahártyákon nyilvánul meg. Kapha panasz az arcüreggyulladás, a légcsőhurut, az allergiák, az asztma és az izületi fájdalmak.

A kaphák természetüknél fogva gyengédek, türelmesek és elnézők, az anyáskodás kaphát fejez ki. Krízishelyzetben ritkán rendülnek meg, és gyakorta vigyáznak másokra maguk körül. A legtipikusabb negatív érzelem a Kapháknál a kapzsiság és a túlzott törődés. Egyensúlyzavar esetén a Kapha makacs lesz, tompa, letargikus és lusta.

A Kapha akárcsak a váta, hideg dósa, de abban különbözik a Vatától, hogy nem száraz. Mivel a vérkeringésük általában jó, a kapha típusok nem szoktak hideg végtagokra panaszkodni. nem szeretik a hideg, nedves időt, arra lelkileg vagy lelassulással, vagy kifejezett depresszióval reagálnak.

A három típus közül a Kaphák tanulnak a leglassabban, viszont nagyon jó a megjegyző képességük. ha elveszítik egyensúlyukat, tompákká és nehézfejűvé válnak.

A legalapvetőbb intés a kapha-típusúak számára, hogy legyenek haladók. A Kapha-stabilitást minden állandó helyzet tehetetlensége változtatja: a Kapha-típusúaknak tenniük kell róla, hogy ne ragaszkodjanak görcsösen a múlthoz, ne kötődjenek túlságosan emberekhez és tárgyakhoz, és ne akadályozzák a változásokat. A Kapha-dósa a belső biztonság és szilárdság benyomását kelti, amely az egészséges személyiség lényeges jegye.