Oldal kiválasztása

A Maharishi Ájurvéda azt tanítja, hogy minden embernek saját, egyedi, természet adta testtípus modellje van, amelyet prakritinek nevezünk. A testtípus megállapításának legbiztosabb módja egy Maharishi Ájurvéda orvossal való konzultálás, de az általános jellemzők ismerete felismerésül szolgálhat annak érdekében, hogy megtudjuk, kire milyen testtípus illik. A prakriti mondja meg, hogyan kell a természet szerint élnünk. Az Ájurvéda szerint a test tudja, hogy mi a jó, és mi rossz neki: a természet születéstől belénk plántálta a helyes ösztönöket.

A testtípus megismerése

Az Ájurvédikus testtípus olyan, mint a tervrajz, amely a rendszerünkbe beépített, velünk született tendenciákat körvonalazza. Függetlenül attól, hogy ki issza meg, egy pohár tej mindig ugyanannyi kalóriát tartalmaz. Az egyik ember e kalóriákat arra használja, hogy zsírt halmozzon fel, míg a másik energiává alakítja a nagy részét: a gyermek teste a sok kálciumot új csontszövet építésére vonja ki, míg az idősebb ember ugyanezt a kálciumot a veséin áramoltatja át.

Az Ájurvédikus orvos a testtípus ismeretében meg tudja mondani, hogy mi az az étrend, fizikai aktivitás és gyógyszeres kezelés, amely segíteni fog, és mi az, ami nem lesz jó, vagy esetleg éppen ártana.

Az Ájurvéda a testtípusokat a 3 dósás alapelv szerint különbözteti meg. Noha mindhárom ezernyi különböző működést szabályoz a test-lélek rendszerben, három alapvető működés jellemzi elsősorban őket:

  • a Váta-dósa uralja a mozgást
  • a Pitta-dósa uralja az anyagcserét
  • a Kapha-dósa uralja a szerkezetet

Testünk minden sejtjének mindhárom elvet tartalmaznia kell. Ahhoz, hogy életben maradjunk, testünknek szüksége van vátára, azaz mozgásra, amely lehetővé teszi a légzést, az étel továbbítását az emésztőtraktuson keresztül, és idegi impulzusok küldését az agyból illetve az agyba. Kell, hogy legyen testünknek Pittája, azaz anyagcseréje, amely az egész rendszerben feldolgozza a táplálékot, a levegőt és a vizet. Kell, hogy legyen Kaphája is, azaz szerkezete, amely összetartja a sejteket és az izmot, zsírt, csontot és inat alakít ki. Mindhárom dósa jelen van tehát mindenkiben, de különböző arányban. A születéskori testtípus (prakriti) lapján megkülönböztetünk Váta, Pitta és Kapha, illetve kevert „két dósás” testtípusokat.

Ha a Váta van túlsúlyban, akkor nagy az egyén mozgásigénye, testalkata vékony, elme és testi működése gyors, érzékeny természetű, nem szeretik a hideget, lelkesek és kreatívak. A kibillent Váta dósa szorongást, álmatlanságot, székrekedést, testi fájdalmakat, száraz bőrt, hideg végtagokat és zsibbadást okoz.

Ha Pitta dósa túlsúllyal élünk, akkor jellemző ránk a meleg, szenvedélyes természet, a szervezettség, maximalizmus, az erő és kitartás. Amikor egyensúlytalanságba kerül a Pitta dósa, könnyen ingerlékennyé válik, bűntudat gyötörheti, testi tünetek jelentkeznek, mely lehet gyomorégés, bőrgyulladás és migrén.

Az erős Kapha dósás típusra jellemző, hogy laza természetű, nyugodt, derűs, lassan kezd el új dolgokat, de nagy erővel és kitartással végzi feladatait, gyakran súlyfelesleggel küzd. Az egyensúlyt vesztett Kapha sűrűn szenved depressziótól, letargiától, súlygyarapodás, arcüreggyulladás, allergia és megfázásos tünetek jelentkeznek nála.

Testtípus teszt a Facebookon: https://www.facebook.com/Ajurveda?sk=app_237817572968554

Kép forrása: http://maharishiajurveda.hu