Az Ájurvédikus étkezés alapelvei
- Akkor együnk, amikor igazán éhesek vagyunk, és amikor a korábban elfogyasztott ételt teljesen megemésztettük (főétkezés után 3-6 óra múlva). Ebédelni 12 óra táján a legjobb, amikor a legerősebb az emésztő tűz.
- Minden nap körülbelül ugyanabban az időben étkezzünk.
- Csak annyit együnk, amennyi elveszi ez éhségérzetünket. A teljes jóllakottság eléréséhez szükséges mennyiségnek kb. csak a 3/4-ét együk meg.
- Együnk csendes és nyugodt környezetben, nyugodt elmével. Miközben eszünk, ne olvassunk, dolgozzunk, ne nézzük a televíziót. Mindig ülve együnk.
- Ne együnk se túl gyorsan, se túl lassan. Mindig alaposan rágjuk meg az ételt.
- Étkezés után 5-10 percig maradjunk ülve.
- Az ebéd legyen a főétel a nap folyamán.
- A vacsorát ne késő este fogyasszuk. Este kerüljük a nehéz ételeket, például hús, hal, joghurt, sajt, író. Lefekvés előtt ne együnk.
- Kerüljük az étkezések közötti nassolást. Helyette igyunk forró vizet. (Ha szükséges, együnk érett édes gyümölcsöket.)
- Az ételek legyenek frissen elkészítve; az étel mindig legyen egészséges és finom. Annyit főzzünk, amennyit egy étkezésnél elfogyasztunk, ne főzzünk több napra. Az állott, felmelegített étel veszít az intelligenciájából és minőségéből.
- Kerüljük a gyorsfagyasztott, a félkész és a lejárt minőségű ételek fogyasztását.
- Az ételek nagy része legyen megfőzve, mivel a test könnyebben megemészti a főtt ételt. A nyers ételeket (pl. saláta) külön ételként fogyasszuk.
- Az étel mind a 6 ízt tartalmazza: édes, savanyú, sós, csípős, keserű és fanyar. Az ízek nagy hatással bírnak a fiziológia belső egyensúlyának kialakítására.
- Használjunk fűszereket: ez ízletessé teszi az ételt, hanem az emésztési folyamatot is segíti. A fűszerezésnél is vegyük figyelembe a testtípusunkat, ajánlott a Churnák (testtípus szerinti fűszerkeverék) fogyasztása.
- Kövessük a spontán vágyainkat, a test az egyensúly elérésre törekszik. Ám fontos tudni, hogy az életet nem támogató vágyak is létrejöhetnek a rossz szokások következtében.
- Étkezés közben ihatunk folyadékot, a szomjúságunknak megfelelően kortyolgassunk például vizet, juice-t vagy lassi-t. Kerüljük a jéghideg italokat, szobahőmérsékletűnél ne igyunk hidegebbet. Étkezés előtt és itá kb. 1,5 órával kerüljük a nagyobb mennyiségű folyadék bevitelét.
- Ne igyunk tejet evés közben, a tejet önmagában fogyasszuk, azonban ihatunk pirítóshoz, gabona termékekhez (gabona pelyhek, műzlik) és édes ízű ételekhez. A tejet nem jó gyümölcsökkel társítani (turmixok).
- A mézet ne melegítsük fel 40°C fölé, ne használjuk főzéshez vagy sütéshez. Teába is csak akkor tegyük, ha meghűlt. A jó minőségű méz nyersen nagyon egészséges, hő hatására azonban toxikussá válik.