Az Ájurvéda 6 ízt különböztet meg, mindegyik másként hat egy-egy dósára.
: csökkenti az adott dósát, kedvező
: növeli az adott dósát, jobb kerülni
Íz | Váta | Pitta | Kapha |
Édes | ![]() |
![]() |
![]() |
Savanyú | ![]() |
![]() |
![]() |
Sós | ![]() |
![]() |
![]() |
Csípős | ![]() |
![]() |
![]() |
Keserű | ![]() |
![]() |
![]() |
Fanyar | ![]() |
![]() |
![]() |
Példák a hat ízre
Édes
- Cukor bármilyen formában
- Gabonafélék: búza, rizs, árpa, kukorica
- Hüvelyesek: bab, lencse, borsó
- Tejtermékek: ghí, tejszín, vaj
- Gyümölcsök: datolya, füge, szőlő, körte, kókusz, mangó
- Főtt zöldségek: krumpli, sárgarépa, cékla, karfiol, zöldbab
Savanyú
- Gyümölcsök: citrom, lime, narancs, ananász, meggy
- Tejtermékek: joghurt, sajt, tejföl
- Erjesztett dolgok: savanyú káposzta, bor
- Szénsavas üdítők
Sós
- só minden fajtája, sózott ételek
Csípős
- Fűszerek: csili, bors, gyömbér, kömény, mustármag, kardamom, szegfűszeg:
- kevésbé csípős: kurkuma, ánizs, fahéj
- zöldfűszerek: oregano, zsálya, menta
- nyers zöldségek: retek, hagyma, karfiol
Keserű
- zöldlevelű zöldségek: spenót, kelbimbó, káposzta
- gyümölcsök: oliva, grapefruit, kakaó
- fűszerek: édeskömény, kurkuma
Fanyar
- Kurkuma, méz, dió, mogyoró
- hüvelyesek: bab, lencse, borsó
- zöldségek: csírák, saláta, legtöbb nyers zöldség
- gyümölcsök: gránátalma, kesu dió, kökény, som, legtöbb éretlen gyümölcs