Barion Pixel
Oldal kiválasztása
fennel

 

Az édeskömény hűtő fűszer, elsősorban édes egy pici keserű íz jellemzi. Íze emlékeztet medvecukorra. Aromája és mogyorós íze erősödik, amikor ghín enyhén megpirítjuk.

Az ájurvéda szerint az édeskömény rendkívül hatással van az emésztésre. Anélkül növeli az agnit, az emésztő tűzet, hogy fokozná Pittát. Indiában gyakran fogyasztanak néhány szem pirított édeskömény magot étkezés után az emésztés segítésére.

Egészben vagy őrölve is használható, ghín enyhén megpirítva adja ki legjobban az aromáját. Jól kombinálható más ájurvédikus fűszerekkel, mint a kömény, koriander, szárított gyömbér, fekete bors.

A zöldségekhez más fűszerekkel együtt finom szósz készíthető belőle:

Ghín pirítsunk meg kurkumát, őrölt római köményt, őrölt gyömbért és őrölt édesköményt. Áztassunk vízbe kesudiót, majd adjuk a fűszerekhez és főzzük össze.

Melyik dosát egyensúlyozza?