TM logo

Ha érdekel az Ájurvéda, az egészséges életmód, vedd azt is figyelembe, hogy a tudatodnak óriási szerepe van az EGÉSZség megteremtésében.

A tudatod fejlesztésére az ősi védikus hagyományból származó autentikus, hatékony technikát, a Transzcendentális Meditációt ajánljuk. Tudj meg róla többet: Mi a TM?

Kereshetsz pl. alapanyagokra vagy vata/pitta/kapha egyensúlyozó ételekre.

Ha érdekel az Ájurvéda, az egészséges életmód, vedd azt is figyelembe, hogy a tudatodnak óriási szerepe van az EGÉSZség megteremtésében.

TM logo

A tudatod fejlesztésére az ősi védikus hagyományból származó autentikus, hatékony technikát ajánljuk, a Transzcendentális Meditációt.
Tudj meg róla többet: Mi a TM?

A receptekben kereshetsz alapanyagokra vagy pl. vata/pitta/kapha egyensúlyozó ételekre.

kurkuma

A kurkuma egy nagyon fontos fűszer az Ájurvédában. Mindenütt jelen van az ájurvédikus főzésben. Tartalmaz flavnoid kurkumint, amelyről ismert, hogy gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a mindenütt csodált fűszer segít a máj méregtelenítésében, egyensúlyozza a koleszterinszinteket, jó az allergia ellen, serkenti az emésztést, erősíti az immunrendszert, és javítja az arcszínt. Antioxidáns. Tudományos kutatások arról számoltak be, hogy gátolja a rákos sejtek életképességét.

Az Ájurvéda melegítő fűszerként ismeri, keserű, fanyar, csípős fűszer.

A kurkuma egy ragyogó sárga-narancs színű fűszer. Kis mennyiségekben használják, fehér rizshez, burgonyához, és sárga lencséhez. Nagyon jól használható más fűszerekkel, mint az indiai kömény, koriander, cayenne bors, és édeskömény. A kurkuma könnyen beszínezheti, megfoghatja a ruhánkat, ezért óvatosan használjuk.


Kurkuma pirítása ghíben.

Használat:

Használd a fűszert zöldségekhez, dalhoz, vagy rizshez, minden étkezéshez!

A kurkuma kurkumint tartalmaz, ami bizonyítottan antiallergén. Különösen jól használható a bőrre, és fokozza a bőrallergiával szebeni védekező képességet. Támogatja az egészséges máj működését. Segít eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből. Nagyon erős hatása van az immunrendszerre is.

Hozzávalók:

  • ½ teáskanál kurkuma por
  • 2 teásknanál Ghí (tisztított vaj)

Elkészítés:

Forrósítsuk fel a Ghít egy serpenyőben, amíg teljesen átlátszóvá nem válik. Adjuk hozzá, a kurkumát, és keverjük el jól. Vegyük le a serpenyőt a tűzről rögtön, és hagyjuk egy kicsit hűlni, majd nagyon óvatosan, kevergetve  pirítsuk, amíg sötétebb sárga színű lesz, és aromát nem hagy.

Melyik dosát egyensúlyozza?