TM logo

Ha érdekel az Ájurvéda, az egészséges életmód, vedd azt is figyelembe, hogy a tudatodnak óriási szerepe van az EGÉSZség megteremtésében.

A tudatod fejlesztésére az ősi védikus hagyományból származó autentikus, hatékony technikát, a Transzcendentális Meditációt ajánljuk. Tudj meg róla többet: Mi a TM?

Kereshetsz pl. alapanyagokra vagy vata/pitta/kapha egyensúlyozó ételekre.

Ha érdekel az Ájurvéda, az egészséges életmód, vedd azt is figyelembe, hogy a tudatodnak óriási szerepe van az EGÉSZség megteremtésében.

TM logo

A tudatod fejlesztésére az ősi védikus hagyományból származó autentikus, hatékony technikát ajánljuk, a Transzcendentális Meditációt.
Tudj meg róla többet: Mi a TM?

A receptekben kereshetsz alapanyagokra vagy pl. vata/pitta/kapha egyensúlyozó ételekre.

kaphaKapha-egyensúlyozó

Az Ájurvéda 6 ízt különböztet meg, mindegyik másként hat egy-egy dósára. Az ételeket alapanyagaik dósákra gyakorolt hatása alapján be tudjuk kategorizálni, hogy mely dósákra hatnak kedvezően (egyensúlyozzák), illetve mely dósákat billenthetik ki egyensúlyukból.

Az itt található receptek Kapha-egyensúlyozó ételek.

Házi joghurt

Házi joghurt

Kép forrása: www.simplebites.net A házi joghurt elkészítése nagyon egyszerű, és teljesen más tulajdonságokkal bír, mint a bolti joghurtok. Hozzávalók: 2 csésze teljes tej 2 teáskanál joghurt Elkészítés: Este ajánlott elkészíteni, így reggelre kész a friss joghurt. -...

Gyömbértea az emésztés segítésére

Gyömbértea az emésztés segítésére

kép forrása: TheHealthSite.com Hozzávalók: 1 teáskanál friss gyömbér felaprítva 1/2 teáskanál frissen pirított és megőrölt római kömény 1/2 teáskanál cukor 1/2 csésze víz Elkészítés: - Pirítsuk és őröljük meg a római kömény magokat. - Adjuk a vízhez az őrölt köményt...

Chai – fűszeres tejes tea

Chai – fűszeres tejes tea

kép forrása: Tee Guide A chai azon kívül, hogy finom és tápláló, a fűszerek révén felmelegíti a testet, méregteleníti és megnyitja a srótákat és javítja a keringést. (A sróták az Ájurvéda szerint azok a csatornák, amelyeken keresztül a táplálék és az energia a...

Lasszi

Lasszi

Az Ájurvéda a lasszit az egyik legtáplálóbb, az egészséget megőrző, és probiotikus összetétele miatt az emésztést segítő italként tartja számon. A joghurt alapvetően édes és savanyú, és nehéz, ezért növeli a kapha dosát. Ha rosszkor, vagy rosszul elkészítve...

Szamósza – Zöldséges táska

Szamósza – Zöldséges táska

A tészta hozzávalói: 1 és 1/2 csésze fehér liszt vagy csapati liszt 3 evőkanál ghí 8 evőkanál vaj vagy növényi olaj (a sütéshez) 1/4 csésze joghurt 1/2 teáskanál só A lisztbe belekeverjük a sót, elmorzsoljuk a ghível, majd hozzá adagoljuk a joghurtot, hogy lágy...

Pakora – Bundában sült zöldségek

Pakora – Bundában sült zöldségek

Hozzávalók Vata: 4 és 1/2 ek. basmati rizsliszt 4 és 1/2 ek. búzaliszt 1/4 tk. sütőpor 1/4 tk. só 4-5 ek. víz 1 ek. vata csurna vagy: 1/8 tk. aszafoetida, 1/8 tk. fahéj, 1/4 tk. paprika, 1/4 tk. gyömbér, 1/4 tk. kurkuma, 1/2 tk. koriander, 1/2 tk. cukor Zöldségek:...

Rizspuding (Kheer)

Rizspuding (Kheer)

kép forrása: Rachna's Kitchen Édes desszert, ünnepeken vagy ebéd utáni édességként szokták fogyasztani. Hozzávalók: 1 csésze víz 1/2 csésze basmati rizs 4 csésze teljes tej 1 tk. apróra vágott datolya 2 tk. apróra vágott kesudió vagy pisztácia 3 kis darab zöld...

Csapati (Chapati)

Csapati (Chapati)

kép forrása: Sukhadia's A chapati, vagy hindiül roti India tradicionális, leggyakrabban fogyasztott lepénye, hiszen az átlag családban minden nap asztalra kerül. Az anyák leányaikat hét éves koruktól tanítják a chapati nyújtásának és sütésének művészetére, mely a jó...

Mangó csatni

Mangó csatni

kép forrása: Vegan Richa Hozzávalók: 1 csésze friss mangó felkockázva 1 tk. napraforgó olaj 1 ek friss gyönbér apróra vágva 1/4 tk kardamom 1 csipet görögszéna 1 tk méz Elkészítés: - Pirírsuk meg a gyömbért és a fűszereket az olajban. - Adjuk hozzá a manngót, pároljuk...

Basmati rizs

Basmati rizs

A Baszmati rizs egy nagyon finom, aromás hosszú szemű rizs. Mindhárom dosát egyensúlyozza. Hozzávalók: 1/2 csésze baszmati  rizs 1 csésze víz 1/8 tk. só 2 tk. ghí (opcionális) Elkészítés: - Mossuk meg néhányszor a rizst, míg tiszta vizet nem tudunk leönteni róla. -...

Kandzsi leves (kanji)

Kandzsi leves (kanji)

Kép forrása: momandchefshat.blogspot.com Recept forrása: http://www.maharishi.co.uk Ha valakinek nincs vagy nagyon kevés az étvágya, ez a speciális leves jót fog tenni. Igyunk 1-2 liter Kandzsi levest a nap folyamán könnyű étkezések között. A kandzsi fogyasztása...

Árpa (Gersli)

Árpa (Gersli)

kép forrása: Health Total Hozzávalók: 1 csésze árpa 2 csésze víz 1 teáskanál friss gyömbér, aprítva 1 teáskanál friss petrezselyem, darált 2 teáskanál friss bazsalikom, aprítva 2 evőkanál piros kaliforniai paprika aprítva ½ teáskanál kurkuma ½ teáskanál mustármag ½...

Biryani rizs

Biryani rizs

kép forrása: wikimedia.org 1/2 csésze Baszmati rizs 3/4 csésze víz 1/2 csésze joghurt 2 tk. ghí 2 ek. kesu dió 1 ek. áztatott mazsola 1/2 tk. apróra vágott gyömbér 1/2 tk. őrölt római kömény 1/4 tk. fahéj 1/8 tk. só Elkészítés: - Alaposan mossuk meg a rizs - Tegyük...

Fűszeres rizs

Fűszeres rizs

Hozzávalók: 1/2 csésze rizs 1 csésze víz 1/8 tk. só 1 ek. ghí 1/8 tk. kurkuma 1/2 tk. fekete mustármag 1/2 tk. római kömény 1 kis paradicsom Elkészítés: - Mossuk meg néhányszor a rizst, míg tiszta vizet nem tudunk leönteni róla. - Hámozzuk meg és aprítsuk fel apró...

Sáfrányos rizs

Sáfrányos rizs

Kép forrása: noagendaentertainment.com Hozzávalók: 1/2 csésze rizs 1 csésze víz 1/8 tk. só 3 szál szétmorzsolt sáfrány Elkészítés: - Mossuk meg néhányszor a rizst, míg tiszta vizet nem tudunk leönteni róla. - Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá sáfrányt, keverjük bele...

Spenótos rizs

Spenótos rizs

Kép forrása: lareinabuzz.blogspot.com Hozzávalók: 1/2 csésze baszmati rizs 1 csésze víz 1/8 tk. só 1/4 csésze spenót (főzve, apróra vágva) 1 ek. ghí 1/2 tk. édeskömény 1/4 tk koriander mag 2 csipet bors Elkészítés: - Alaposan mossuk meg a rizst - Forraljuk fel a...

Zöldséges rizs 1.

Zöldséges rizs 1.

kép forrása: The Spruce Eats Hozzávalók: 1/2 csésze rizs 1 csésze víz 1/4 csésze zöldborsó 1/4 csésze kaliforniai paprika 1/4 csésze sárgarépa 1/4 csésze kukorica 1/8 tk. só 1/4 tk. kurkuma 1/3 tk. bors 1 tk. szárazon pirított római kömény mag 2 ek. napraforgómag olaj...

Zöldséges rizs 2.

Zöldséges rizs 2.

kép forrása: StaySnatched Hozzávalók: 1/2 csésze baszmati rizs 1 csésze víz 1/8 tk. só 1 csipet kurkuma 1/4 csésze krumpli 1/4 csésze friss borsó vagy vajbab 1/4 csésze karfiol 1/4 csésze kaliforniai paprika 2 ek. napraforgó olaj 1/2 ek. gyömbér felaprítva 1 ek....

Gyümölcsös Mung dhal

Gyümölcsös Mung dhal

Kép és recept forrása: blog.maharishi.co.uk Hozzávalók 4-5 személyre: ½ csésze Mung Dal (használhatunk helyette vörös lencsét is) 4 csésze víz ½ csésze mazsola 1/2 csésze datolya apróra vágva 1 nagy vagy 2 kisebb alma, meghámozva és kis kockákra vágva 1½ ek ghí vagy...

Padlizsános csicseriborsó dhál

Padlizsános csicseriborsó dhál

Kép forrása: spiced.in Hozzávalók: 1/2 csésze csicseriborsó 2 csésze víz 1/2 csésze felkockázott padlizsán 1/4 tk. kurkuma 1/2 tk. őrölt római kömény 1 csipet aszafoetida (hing) 1/4 tk.  pirospaprika 1 ek. lime vagy citromlé 1/2 tk. fekete mustármag 1/4 tk. só 1/4 tk....

Sárgaborsó dhál

Sárgaborsó dhál

Kép forrása: www.naivecookcooks.com Hozzávalók: 1/2 csésze feles sárgaborsó 1 és 1/2 csésze víz 1 paradicsom meghámozva, felkockázva 1/4 csésze felkockázott krumpli 1/3 csésze felaprított káposzta 1/2 babérlevél 1/4 tk. kurkuma 1/2 tk. édeskömény mag 1 ek. apróra...

Feketebab dhál

Feketebab dhál

Kép forrása: blog.rateyourburn.com Hozzávalók: 1/2 csésze fekete bab 1 és 1/2 csésze víz 1/2 csésze felkockázott sárgarépa 1/4 csésze kaliforniai paprika felkockázva 1 ek. olaj 2 tk. apróra vágott gyömbér 1/2 tk. szárazon pirított római kömény mag 1/4 tk. kurkuma 1/8...

Tarkabab dhál

Tarkabab dhál

Kép forrása: www.kitchenartistry.com Hozzávalók: 1/2 csésze tarkabab (beáztatva egy éjszakára) 1 és 1/2 csésze víz 1/3 csésze felkockázott krumpli 1/3 csésze felkockázott padlizsán 1/2 babérlevél 1 csipet fahéj 1/4 tk. kurkuma 1 és 1/2 tk. szárazon pirított római...

Kókuszos Mung Dhál

Kókuszos Mung Dhál

Kép és recept forrása: http://www.maharishiayurveda.com/blog/ayurvedic-recipe-organic-coconut-mint-dhal/ A kókuszos-mentás dhál ízletes, könnyen elkészíthető és mindhárom dosát egyensúlyozza. Egyensúlyozó hatása még erősebb, ha Ájurvédikus fűszerekkel (churnákkal)...

Asafoetida (Hing)

Asafoetida (Hing)

A Hing - vagy Aszafoetida egy sajátos ízű, fokhagyma illatú indiai fűszer. Magyarul ördöggyökér vagy aszatgyanta néven is ismert. A bűzös husáng nevű növény beszáradt, tejes leve. Lehet kapni darabban (mint egy darab gyanta vagy kő), de leginkább por formájában...

Babérlevél

Babérlevél

A babérlevél, amelyet főzésnél használunk, a Laurus nobilis fa levele. Az egészben használt levelek egy kicsit csípősek és erősen aromásak, takarékosan kell használni. Melegítő hatása van, egyensúlyozza a Vátát és a Kaphát növeli a Pittát. Az Ájurveda használja...

Bazsalikom

Bazsalikom

A bazsalikomot mind friss, mind szárított formában gyakran használják. A konyhában leggyakrabban használt édes bazsalikom (Sweet basil) egyensúlyozza a Vatát és a Kaphát, és a Pittát is, ha kisebb mennyiségben használják. Melegítő hatású gyógynövény, édes, keserű és...

Fekete bors

Fekete bors

A fekete bors egy fontos és gyógyhatású fűszere az Ájurvédának. Tisztító hatása van és antioxidáns tulajdonságai, gyakran használják gyógynövény készítményekben, mert segít abban, hogy a gyógynövények jótékony hatásai eljussanak a test különböző részeibe. Segíti az...

Görögszéna

Görögszéna

A görögszéna vagy másik nevén Lepkeszegmag kiváló a Kapha csökkentésére, kis mértében a Vátát is csökkenti, viszont növeli a Pittát. Az Ájurvéda az emésztés segítésére és a gyomorproblémák megelőzésére használja. Jó a hajnak és a bőrnek is. Használhatjuk egészben vagy...

Gyömbér

Gyömbér

A gyömbért olyan széles körben használja az ájurvéda, hogy ez egy egész házipatika önmagában. Van egy ájurvédikus szutra (vers), amely azt mondja, hogy mindenkinek meg kell ennie egy darabka friss gyömbért ebédre és vacsora előtt, hogy fokozza az emésztést. Nem csak...

Kardamom

Kardamom

A kardamom melegítő fűszer, édes és csípős. Indiában és a Közel-Keleten főként édességek ízesítésére használják. 3 dósás fűszer, mindhárom dósát egyensúlyozza, de azok, akik a Pittájukat szeretnék csökkenteni, csak kisebb mennyiségben fogyasszák. Jó az emésztésre,...

Koriander

Koriander

Kép forrása: bbc.co.uk A koriandermagokat az indiai és mexikói konyha használja leggyakrabban. Használják egészben is, de általában inkább őrölve. A koriander egy háromdósás fűszer, az Ájurvéda nagyra értékeli. Hűtő fűszer, édes és a fanyar ízű. Az ájurvédikus...

Kurkuma

Kurkuma

A kurkuma egy nagyon fontos fűszer az Ájurvédában. Mindenütt jelen van az ájurvédikus főzésben. Tartalmaz flavnoid kurkumint, amelyről ismert, hogy gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a mindenütt csodált fűszer segít a máj méregtelenítésében, egyensúlyozza...

Menta

Menta

Kép forrása: backyardbartender.blogspot.com A borsmenta és a fodormenta a két leggyakoribb fajta. Hűtő hatású gyógynövény, édes és csípős ízű. A legtöbb fajta menta nyugtatja mindhárom dósát, és különösen hasznos a Pitta kiegyensúlyozására. A menta Segíti...

Mustármag

Mustármag

Az indiai konyha elég gyakran használja, általában főként  a barna (fekete) mustármagot. Melegítő hatása van, egyensúlyozza a Vátá és a Kaphát, növeli a Pittát. Az ájurvéda a barna (fekete) mustármagot emésztést segítő fűszernek ismeri, mely segít a gyomorpanaszok...

Római kömény (Cumin)

Római kömény (Cumin)

A római kömény (cumin) népszerű fűszer az indiai, mexikói konyhában. Az Ájurvéda szerint mindhárom dosát egyensúlyozza. Segíti az emésztést és a méreganyagok eltávolítását a szervezetből. Használhatjuk egész magként vagy őrölve, nyersen vagy pirítva. Jól kombinálható...

Sáfrány

Sáfrány

A sáfrány egy királyi fűszer. Mindhárom dosát egyensúlyozza. Segíti a tápanyagok beépülését a szövetekbe, és a és méreganyagok kiürülését. Szálas vagy por formában kapható. A Sáfrány szálakat általában egy kis tejben áztatják, hogy kiadja a színét, mielőtt ételekbe...

Ghí (ghee) – Tisztított vaj

Ghí (ghee) – Tisztított vaj

Kép forrása: https://prasadayurveda.com/ghee/ A Ghí nem más, mint tisztított vaj, és nagyon könnyen előállítható otthon is. Jó minőségű vaj kell hozzá, egy vastag falú edény és némi idő (egy 250g-os vajnál elég kb fél óra, 500g esetén kb 45 perc). Az Ájurvéda szerint...

Váta, Pitta, Kapha csurna

Váta, Pitta, Kapha csurna

A csurna fűszerkeverék, a Váta, Pitta, Kapha csurnák olyan védikus fűszerkeverékek, melyek amellett, hogy holisztikus egyensúlyteremtő hatásuk van, elsősorban a nevüknek megfelelő dosákat harmonizálják. A csurnák megvásárolhatók a Maharishi Ájurvéda...

Kicseri (Kichari)

Kicseri (Kichari)

A Kicseri egy nagyon könnyen emészthető étel. Hozzávalók: 1/4 csésze mungóbab (mung dhal) 1/2 csésze baszmati rizs 6 csésze víz 1 evőkanál ghi 1 evőkanál citromlé 2 evőkanál Vata-, Pitta- vagy Kapha csurna 1 evőkanál felaprított koriander levél só ízlés szerint...