
A chai azon kívül, hogy finom és tápláló, a fűszerek révén felmelegíti a testet, méregteleníti és megnyitja a srótákat és javítja a keringést.
(A sróták az Ájurvéda szerint azok a csatornák, amelyeken keresztül a táplálék és az energia a sejtekhez áramlik, és ezeken keresztül távoznak a méreganyagok is. Ha a sróták elzáródnak, vagy pl. a téli hideg miatt összehúzódnak és szűkebbé válnak, romlik a tápanyagok felszívódása és a méreganyagok kiürülése.)
Hozzávalók 2 csészéhez:
- 1 nagy csésze víz (a forralás miatt érdemes picit többet tenni bele)
- 1 csésze tej (lehetőleg bio, teljes tej)
- 2 filter fekete tea (vagy ízlés szerint csak 1, vagy ennek megfelelő mennyiségű szálas fekete tea)
- fűszerek: 2 zöld kardamom hüvely, 1/2 tk. fahéj, 1/2 tk. szegfűszeg, 1/2 tk. gyömbérpor
- ízlés szerint nyers barnacukor
Elkészítés:
– Forraljuk fel egy edényben a vizet (érdemes 5-10 percig forralni)
– közben törjük meg a fűszereket és a teafűvel együtt adjuk a forrásban lévő vízhez
– öntsük hozzá a tejet, majd amikor újra felforrt, vegyük le a tűzről
– öntsük csészékbe és ízlés szerint cukrozzuk
Készíthetjük kimondottan a testtípusunknak megfelelően is:
Váta testtípusnak ajánlott fűszerek (nyugtat és melegít):
- 2 zöld vagy fekete kardamom hüvely
- 1 szegfűszeg
- 1 csilagánizs
- 1 kisebb fahéjrúd vagy 1/2 tk. fahéj
- 1/2 tk. édeskömény mag
- opcionális: 1/2 tk. gyömbér
- + édesítésre nyers barnacukor (nádcukor)
Pitta testtípusnak (nyugtat és pihentet – nem melegít túlzottan)
- 2-3 mini rózsabimbó vagy 1/2 tk. rózsaszirom
- 2 fekete kardamom hüvely
- 1/2 tk édeskömény mag
- 1/4 fahéjrúd vagy 1/4 tk őrölt fahéj
- 1/2 vanília rúd vagy 1/2 tk őrölt vanília
- opcionális: 1/2 ek kakaópor
- + édesítésre juharszirup
Kapha testtípusnak (serkentésre és keringésre):
- 1/2 tk. gyömbér (lehet friss vagy por)
- 1/2 tk édeskömény mag
- 2 kardamom hüvely
- 1/4 tk. szegfűszeg
- 1 csillagánizs
- 1 kisebb fahéjrúd vagy 1/2 tk. fahéj
- + édesítésre méz vagy stevia
- 1,5 csésze víz
- 1/2 tk fahéj
- 0,5 csésze tej (vagy mandula vagy szójatej)
- juharszirup