
A Baszmati rizs egy nagyon finom, aromás hosszú szemű rizs. Mindhárom dosát egyensúlyozza.
Hozzávalók:
- 1/2 csésze baszmati rizs
- 1 csésze víz
- 1/8 tk. só
- 2 tk. ghí (opcionális)
Elkészítés:
– Mossuk meg néhányszor a rizst, míg tiszta vizet nem tudunk leönteni róla.
– Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a rizst és a sót, majd vegyük a tűzhelyet takarékra és tegyük fedőt a fazékra.
– Lassú tűzön főzzük 15-20 percig, majd húzzuk le a tűzről és hagyjuk további 5-10 percig állni.
– Tegyük tálaló edénybe, adjuk hozzá a ghít és keverjük át.
Miért szeretni az Ájurvéda a baszmati rizst?
A tulajdonságainál fogva minden elfogyasztott étel növeli vagy csökkenti valamelyik dósát, és nehéz olyan ételt találni, amely mindhárom dósát egyensúlyozza, ezért olyan értékes a baszmati rízs (bár ha mértéktelenül fogyasztjuk, még ez is növeli a kaphát). Azon kívül, hogy mindhárom dósát egyensúlyozza, a baszmati rizs szattvikus és tiszta, ezért nem csak a test, hanem az elme egyensúlyát is támogatja.
A rizs fontos tulajdonsága, hogy nem csak tápláló, de könnyen emészthető is, tehát kisebb energia ráfordításával több tápanyaghoz jut a szervezetünk, mint ha tápláló, de nehezen emészthető ételeket fogyasztanánk (pl. húsok, tejtermékek).
A fehér rizsek közül a baszmati rizs glikémiás indexe a legalacsonyabb, ezért a diétázóknak is jó választás.