A bazsalikomot mind friss, mind szárított formában gyakran használják.
A konyhában leggyakrabban használt édes bazsalikom (Sweet basil) egyensúlyozza a Vatát és a Kaphát, és a Pittát is, ha kisebb mennyiségben használják. Melegítő hatású gyógynövény, édes, keserű és csípős ízű.
A Szent Bazsalikom (Holy Basil) sok Maharishi Ayurveda termékben megtalálható. Ez a fajta egyensúlyozza a Vatát és a Kaphát, de növeli a Pittát.
Mindkét faját használja az ájurveda a a légzőrendszer egészségének fenntartására és erősítésére. Gyomor rendellenességek ellen is használják, fokozza az emésztést is. Enyhe természetes nyugtató hatása van, javítja az alvás minőségét.
A bazsalikom olaj elősegíti a mentális ébeséget és gyakran összetevője a Kapha–kiegyensúlyozó aroma olaj keverékeknek. Úgy tartják, hogy a Szent Bazsalikom (Holy Basil) növényt termesztünk az otthonunkban távol tartja a környezeti mérgeket.
A szárított bazsalikom erős aromájú, levesek és pörköltek ízesítésére használják. Ks mennyiségben finomabb ízű. A szárított levelek jól kombinálhatók citromlével, őrölt száraz pirított római köménnyel, fekete borssal és egy kis sóval, saláták, dhálok vagy zöldségek ízesítésére.