
A fekete bors egy fontos és gyógyhatású fűszere az Ájurvédának. Tisztító hatása van és antioxidáns tulajdonságai, gyakran használják gyógynövény készítményekben, mert segít abban, hogy a gyógynövények jótékony hatásai eljussanak a test különböző részeibe. Segíti az oxigén áramlását az agyba, támogatja az emésztést és a keringést, fokozza az étvágyat, segíti a légzőrendszer és az ízületek egészségének fenntartását.
Melegítő hatása van a csípős íz miatt. Kiválóan alkalmas a Kapha egyensúlyozására, csökkenti a Vátát is, de növeli a Pittát.
A nyugati világban is elterjedt fűszer, de az Ájurvédikus konyha is használja egészben, durvára törve és finom porrá őrölve. Jól kombinálható szinte bármilyen más fűszerrel.
Egész magként más egész fűszerekkel, pl. fahéjjal, babérlevéllel, szegfűszeggel és kardamommal együtt ghín megpirítva a baszmati rizs fűszerezésére használják. Az őrölt fekete bors kókusztejjel és más fűszerekkel együtt jó szósz a zöldségekhez.