TM logo

Ha érdekel az Ájurvéda, az egészséges életmód, vedd azt is figyelembe, hogy a tudatodnak óriási szerepe van az EGÉSZség megteremtésében.

A tudatod fejlesztésére az ősi védikus hagyományból származó autentikus, hatékony technikát, a Transzcendentális Meditációt ajánljuk. Tudj meg róla többet: Mi a TM?

Kereshetsz pl. alapanyagokra vagy vata/pitta/kapha egyensúlyozó ételekre.

Ha érdekel az Ájurvéda, az egészséges életmód, vedd azt is figyelembe, hogy a tudatodnak óriási szerepe van az EGÉSZség megteremtésében.

TM logo

A tudatod fejlesztésére az ősi védikus hagyományból származó autentikus, hatékony technikát ajánljuk, a Transzcendentális Meditációt.
Tudj meg róla többet: Mi a TM?

A receptekben kereshetsz alapanyagokra vagy pl. vata/pitta/kapha egyensúlyozó ételekre.

A gyömbért olyan széles körben használja az ájurvéda, hogy ez egy egész házipatika önmagában. Van egy ájurvédikus szutra (vers), amely azt mondja, hogy mindenkinek meg kell ennie egy darabka friss gyömbért ebédre és vacsora előtt, hogy fokozza az emésztést. Nem csak az emésztő tűz (agni) erősítésére jó, fokozza az étvágyat, javítja a felszívódást és a tápanyagok célzott szállítását a test szöveteibe, tisztítja a mikrokeringési csatornákat (sróták) a szervezetben. Kiváló fűszer, amit naponta lehet használni.

Csak néhány helyzetben ellenjvallt, pl. savtúltengés, vérzés (beleértve a menstruációt is), szédülés és krónikus bőrbetegség.

A hagyományos ájurvédikus szövegek szerint a gyömbér alkalmazható az ízületi fájdalom terápiás kezelésére, a mikrokeringési csatornák (sróták) tisztítására, amelyek megkönnyítik a tápanyagok felszívódását és méreganyagok kiürülését. A modern tudomány vizsgálatokkal erősítette meg hatékonyságát az utazási- és légibetegség megelőzésében, az emésztés vavításában és a fájdalomcsillapító hatását az ízületekre, különösen a rheumatoid arthritis (sokizületi gyulladás) korai szakaszában.

Ajánlott két vagy három vékony szelet gyömbért egy kevés sóval és citromlével minden főétkezés előtt megenni. Ha valaki nem tudja könnyen megenni a nyers gyömbért csípőssége miatt, az ételekbe főzve is fogyaszthatja.


szárított gyömbér

A szárított, őrölt gyömbér melegítő fűszer. Egyensúlyozza a Vátát és a Kaphát és növeli Pittát. Számos Maharishi Ayurveda készítményben szerepel gyógyító tulajdonságai miatt. Segíti az emésztést, fokozza az étvágyat, nyugtatja a gyomor betegségeket és támogatja az izületek és a légúti rendszer egészségét.

A szárított gyömbér lendületed ad zöldséges és hüvelyes ételeknek. Hsználhatjuk más fűszerekkel a főzés során, vagy pirítotsuk meg ghíben és  adjuk a már megfőtt ételekhez. A gyömbérpor nagyon koncentrált ízű fűszer. Széles körben használják sütemények és desszertek sütésekor együtt más fűszerekkel mint a fahéj, vagy szerecsendió.

A gyömbér jól kombinálható más ayurvédikus fűszerekkel, mint a kurkuma, a cayenne bors, a római kömény, a koriander, az édeskömény és a fahéj.

Melyik dosát egyensúlyozza?