
A gyömbért olyan széles körben használja az ájurvéda, hogy ez egy egész házipatika önmagában. Van egy ájurvédikus szutra (vers), amely azt mondja, hogy mindenkinek meg kell ennie egy darabka friss gyömbért ebédre és vacsora előtt, hogy fokozza az emésztést. Nem csak az emésztő tűz (agni) erősítésére jó, fokozza az étvágyat, javítja a felszívódást és a tápanyagok célzott szállítását a test szöveteibe, tisztítja a mikrokeringési csatornákat (sróták) a szervezetben. Kiváló fűszer, amit naponta lehet használni.
Csak néhány helyzetben ellenjvallt, pl. savtúltengés, vérzés (beleértve a menstruációt is), szédülés és krónikus bőrbetegség.
A hagyományos ájurvédikus szövegek szerint a gyömbér alkalmazható az ízületi fájdalom terápiás kezelésére, a mikrokeringési csatornák (sróták) tisztítására, amelyek megkönnyítik a tápanyagok felszívódását és méreganyagok kiürülését. A modern tudomány vizsgálatokkal erősítette meg hatékonyságát az utazási- és légibetegség megelőzésében, az emésztés vavításában és a fájdalomcsillapító hatását az ízületekre, különösen a rheumatoid arthritis (sokizületi gyulladás) korai szakaszában.
Ajánlott két vagy három vékony szelet gyömbért egy kevés sóval és citromlével minden főétkezés előtt megenni. Ha valaki nem tudja könnyen megenni a nyers gyömbért csípőssége miatt, az ételekbe főzve is fogyaszthatja.
A szárított gyömbér lendületed ad zöldséges és hüvelyes ételeknek. Hsználhatjuk más fűszerekkel a főzés során, vagy pirítotsuk meg ghíben és adjuk a már megfőtt ételekhez. A gyömbérpor nagyon koncentrált ízű fűszer. Széles körben használják sütemények és desszertek sütésekor együtt más fűszerekkel mint a fahéj, vagy szerecsendió.
A gyömbér jól kombinálható más ayurvédikus fűszerekkel, mint a kurkuma, a cayenne bors, a római kömény, a koriander, az édeskömény és a fahéj.