TM logo

Ha érdekel az Ájurvéda, az egészséges életmód, vedd azt is figyelembe, hogy a tudatodnak óriási szerepe van az EGÉSZség megteremtésében.

A tudatod fejlesztésére az ősi védikus hagyományból származó autentikus, hatékony technikát, a Transzcendentális Meditációt ajánljuk. Tudj meg róla többet: Mi a TM?

Kereshetsz pl. alapanyagokra vagy vata/pitta/kapha egyensúlyozó ételekre.

Ha érdekel az Ájurvéda, az egészséges életmód, vedd azt is figyelembe, hogy a tudatodnak óriási szerepe van az EGÉSZség megteremtésében.

TM logo

A tudatod fejlesztésére az ősi védikus hagyományból származó autentikus, hatékony technikát ajánljuk, a Transzcendentális Meditációt.
Tudj meg róla többet: Mi a TM?

A receptekben kereshetsz alapanyagokra vagy pl. vata/pitta/kapha egyensúlyozó ételekre.

kardamom

A kardamom melegítő fűszer, édes és csípős. Indiában és a Közel-Keleten főként édességek ízesítésére használják.

3 dósás fűszer, mindhárom dósát egyensúlyozza, de azok, akik a Pittájukat szeretnék csökkenteni, csak kisebb mennyiségben fogyasszák.

Jó az emésztésre, különösen hatékony a gélgázok és a puffadás csökkentésére. Gyakran rágcsálják a magokat a lehelet felfrissítésére.

Frissen őrölve a legfinomabb az aromája. Jól kombinálható édes fűszerekkel, mint az édeskömény és a csípős fűszerekkel, mint a szegfűszeg. Használható sütéshez, édes szószok és pudingok főzésénél, gyümölcsöket és dióféléket tartalmazó turmixoknál. Zúzott kardamomot lehet használni friss gyümölcsök és gyümölcssaláták önteteként.

Érdemes kipróbálni sárgarépamazsolás saláta önteteként: egy nagy csipet kardamomot keverjünk össze citromlével.

Megtört kardamom magok jó ízt adnak a rizsnek, ha a főzővízhez adjuk őket.


kardamom

A fekete kardamom nem a zöld (vagy valódi) karadamom egy másik formája, hanem egy másik – bár rokon – növény, az Amomum subulatum – termése. Szintén rostos héjú hüvely, amely sötétbarna magvakat tartalmaz, külső héja azonban barna színű, és mérete nagyobb a valódi kardamomnál.

A fekete kardamomot elsősorban húsételek szószaihoz vagy pácaihoz használják, de mindenfajta sós ételben előfordulhat. Füstös-földszerű és erősen gyantás aromája miatt édességekbe abszolút nem való – a zöld kardamomot nem helyettesíti. Füstszagát egyébként úgy kapja, hogy a fűszer kikészítésének egyik szakaszában nyílt láng fölött szárítják a terméseket. A vele főtt ételben – különösen, ha a hüvelyt nem, csak a magvakat használjuk fel – ez a füstösség gyakorlatilag nem érezhető.

Melyik dosát egyensúlyozza?