
Kép és recept forrása: http://www.maharishiayurveda.com/blog/ayurvedic-recipe-organic-coconut-mint-dhal/
A kókuszos-mentás dhál ízletes, könnyen elkészíthető és mindhárom dosát egyensúlyozza. Egyensúlyozó hatása még erősebb, ha Ájurvédikus fűszerekkel (churnákkal) fűszerezzük. A kókusz növeli a 7 dhatu (sözvet) mennyiségét és minőségét, és egyensúlyozza a Vátát, hűti a Pittát.
Hozzávalók:
- 1,5 csésze mung dhál
- 1 ek ghí
- 2 tk Pitta churna
- 2 ek kókuszreszelék
- 4 csésze víz
- 4 mentalevél apróra vágva
- 2 e friss joghurt
- só
Elkészítés:
– Egy serpenyőben alacsony-közepes hőfokon pirítsuk ghín a Pitta churnát 30 másodpercig, vigyázva, hogy ne égjen meg.
– Adjuk hozzá a kókuszt, és pirítsuk addig, míg illatossá válik.
– Adjuk hozzá a dhált és a vizet, forraljuk fel.
– Takarékon főzzük 40 percig.
– Amikor megpuhult a dhál, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a sót, a joghurtot és a mentát.