
A kurkuma egy nagyon fontos fűszer az Ájurvédában. Mindenütt jelen van az ájurvédikus főzésben. Tartalmaz flavnoid kurkumint, amelyről ismert, hogy gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a mindenütt csodált fűszer segít a máj méregtelenítésében, egyensúlyozza a koleszterinszinteket, jó az allergia ellen, serkenti az emésztést, erősíti az immunrendszert, és javítja az arcszínt. Antioxidáns. Tudományos kutatások arról számoltak be, hogy gátolja a rákos sejtek életképességét.
Az Ájurvéda melegítő fűszerként ismeri, keserű, fanyar, csípős fűszer.
A kurkuma egy ragyogó sárga-narancs színű fűszer. Kis mennyiségekben használják, fehér rizshez, burgonyához, és sárga lencséhez. Nagyon jól használható más fűszerekkel, mint az indiai kömény, koriander, cayenne bors, és édeskömény. A kurkuma könnyen beszínezheti, megfoghatja a ruhánkat, ezért óvatosan használjuk.
Kurkuma pirítása ghíben.
Használat:
Használd a fűszert zöldségekhez, dalhoz, vagy rizshez, minden étkezéshez!
A kurkuma kurkumint tartalmaz, ami bizonyítottan antiallergén. Különösen jól használható a bőrre, és fokozza a bőrallergiával szebeni védekező képességet. Támogatja az egészséges máj működését. Segít eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből. Nagyon erős hatása van az immunrendszerre is.
Hozzávalók:
- ½ teáskanál kurkuma por
- 2 teásknanál Ghí (tisztított vaj)
Elkészítés:
Forrósítsuk fel a Ghít egy serpenyőben, amíg teljesen átlátszóvá nem válik. Adjuk hozzá, a kurkumát, és keverjük el jól. Vegyük le a serpenyőt a tűzről rögtön, és hagyjuk egy kicsit hűlni, majd nagyon óvatosan, kevergetve pirítsuk, amíg sötétebb sárga színű lesz, és aromát nem hagy.