
Az indiai konyha elég gyakran használja, általában főként a barna (fekete) mustármagot. Melegítő hatása van, egyensúlyozza a Vátá és a Kaphát, növeli a Pittát. Az ájurvéda a barna (fekete) mustármagot emésztést segítő fűszernek ismeri, mely segít a gyomorpanaszok enyhítésében mint a gázok és a görcsök.
Használata: egy kis ghít forrósítsunk fel egy serpenyőben és öntsük bele a mustármagot. A mustármagok a forró ghíben (vagy olajban, ha azt használunk) elkezdenek kipattogni. Amint elkezdenek pattogni, vegyük le a tűzről, hogy ne égjenek meg. Ha több fűszert is pirítunk, ez legyen az első, a pattogás kezdetekor adjuk hozzá sorban a többi fűszert is, előbb az egészeket és az apróra vágott gyömbért, aztán az őrölteket, végig vigyázva és kevergetve, hogy ne égjenek meg.
Nagyon finom dhálokhoz, indiai zöldséges ételekhez és fűszeres zöldségekhez. Jól kombinálható gyömbérrel, cayane borssal, kurkumával, asafoetidával és korianderrel.