Oldal kiválasztása

A fűszerek elkészítése…

Asafoetida (Hing)

A Hing - vagy Aszafoetida egy sajátos ízű, fokhagyma illatú indiai fűszer. Magyarul ördöggyökér vagy aszatgyanta néven is ismert. A bűzös husáng nevű növény beszáradt, tejes leve. Lehet kapni darabban (mint egy darab gyanta vagy kő), de leginkább por formájában...

Babérlevél

A babérlevél, amelyet főzésnél használunk, a Laurus nobilis fa levele. Az egészben használt levelek egy kicsit csípősek és erősen aromásak, takarékosan kell használni. Melegítő hatása van, egyensúlyozza a Vátát és a Kaphát növeli a Pittát. Az Ájurveda használja...

Bazsalikom

A bazsalikomot mind friss, mind szárított formában gyakran használják. A konyhában leggyakrabban használt édes bazsalikom (Sweet basil) egyensúlyozza a Vatát és a Kaphát, és a Pittát is, ha kisebb mennyiségben használják. Melegítő hatású gyógynövény, édes, keserű és...

Édeskömény (Fennel)

  Az édeskömény hűtő fűszer, elsősorban édes egy pici keserű íz jellemzi. Íze emlékeztet medvecukorra. Aromája és mogyorós íze erősödik, amikor ghín enyhén megpirítjuk. Az ájurvéda szerint az édeskömény rendkívül jó hatással van az emésztésre. Anélkül növeli az agnit,...

Fekete bors

A fekete bors egy fontos és gyógyhatású fűszere az Ájurvédának. Tisztító hatása van és antioxidáns tulajdonságai, gyakran használják gyógynövény készítményekben, mert segít abban, hogy a gyógynövények jótékony hatásai eljussanak a test különböző részeibe. Segíti az...

Görögszéna

A görögszéna vagy másik nevén Lepkeszegmag kiváló a Kapha csökkentésére, kis mértében a Vátát is csökkenti, viszont növeli a Pittát. Az Ájurvéda az emésztés segítésére és a gyomorproblémák megelőzésére használja. Jó a hajnak és a bőrnek is. Használhatjuk egészben vagy...

Gyömbér

A gyömbért olyan széles körben használja az ájurvéda, hogy ez egy egész házipatika önmagában. Van egy ájurvédikus szutra (vers), amely azt mondja, hogy mindenkinek meg kell ennie egy darabka friss gyömbért ebédre és vacsora előtt, hogy fokozza az emésztést. Nem csak...

Kardamom

A kardamom melegítő fűszer, édes és csípős. Indiában és a Közel-Keleten főként édességek ízesítésére használják. 3 dósás fűszer, mindhárom dósát egyensúlyozza, de azok, akik a Pittájukat szeretnék csökkenteni, csak kisebb mennyiségben fogyasszák. Jó az emésztésre,...

Koriander

Kép forrása: bbc.co.uk A koriandermagokat az indiai és mexikói konyha használja leggyakrabban. Használják egészben is, de általában inkább őrölve. A koriander egy háromdósás fűszer, az Ájurvéda nagyra értékeli. Hűtő fűszer, édes és a fanyar ízű. Az ájurvédikus...

Kurkuma

A kurkuma egy nagyon fontos fűszer az Ájurvédában. Mindenütt jelen van az ájurvédikus főzésben. Tartalmaz flavnoid kurkumint, amelyről ismert, hogy gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a mindenütt csodált fűszer segít a máj méregtelenítésében, egyensúlyozza...

Menta

Kép forrása: backyardbartender.blogspot.com A borsmenta és a fodormenta a két leggyakoribb fajta. Hűtő hatású gyógynövény, édes és csípős ízű. A legtöbb fajta menta nyugtatja mindhárom dósát, és különösen hasznos a Pitta kiegyensúlyozására. A menta Segíti...

Mustármag

Az indiai konyha elég gyakran használja, általában főként  a barna (fekete) mustármagot. Melegítő hatása van, egyensúlyozza a Vátá és a Kaphát, növeli a Pittát. Az ájurvéda a barna (fekete) mustármagot emésztést segítő fűszernek ismeri, mely segít a gyomorpanaszok...

Római kömény (Cumin)

A római kömény (cumin) népszerű fűszer az indiai, mexikói konyhában. Az Ájurvéda szerint mindhárom dosát egyensúlyozza. Segíti az emésztést és a méreganyagok eltávolítását a szervezetből. Használhatjuk egész magként vagy őrölve, nyersen vagy pirítva. Jól kombinálható...

Sáfrány

A sáfrány egy királyi fűszer. Mindhárom dosát egyensúlyozza. Segíti a tápanyagok beépülését a szövetekbe, és a és méreganyagok kiürülését. Szálas vagy por formában kapható. A Sáfrány szálakat általában egy kis tejben áztatják, hogy kiadja a színét, mielőtt ételekbe...

Szegfűszeg

A szegfűszeg egy örökzöld növény virágának bimbója. Indiában és Ázsia más részein már évszázadok óta használják. Az ájurvéda szerint fokozza a vérkeringést, az emésztést és az anyagcserét, enyhíti a gyomorbántalmakat mint a gázok, puffadás, émelygés. Illóolajt...

Váta, Pitta, Kapha csurna

A csurna fűszerkeverék, a Váta, Pitta, Kapha csurnák olyan védikus fűszerkeverékek, melyek amellett, hogy holisztikus egyensúlyteremtő hatásuk van, elsősorban a nevüknek megfelelő dosákat harmonizálják. A csurnák megvásárolhatók a Maharishi Ájurvéda...