Oldal kiválasztása

Bankkártyás fizetési lehetőség

A TM tanfolyam díját a készpénzes és banki átutalásos fizetési módok mellett bankkártyával is ki lehet fizetni. A TM tanfolyamról itt találsz bővebb leírást, az árakról, kedvezményekről, itt, az online bankkártyás fizetésről pedig itt. [sa-form...

Bankkártyás fizetés Barionnal

Fizess kényelmesen bankkártyával Weboldalunkon is elérhető az ingyenes, biztonságos bankkártyás fizetési lehetőség a Barion segítségével!  Bővebb infók a Barion által biztosított fizetési megoldásról: A bankkártyás fizetéshez nem kötelező a regisztráció, elég megadni...

Alapanyagok

Fűszerek Bazsalikom Paprika Citrom Édeskömény Petrezselyem Tárkony Szerecsendió Menta Rozmaring Majorranna Oregánó Ánizs Zsálya Kakukkfű Vanília Bazsalikom Petrezselyem Kapor Sáfrány Koriander Édeskömény Fahéj Menta Narancshéj Fekete...

Friss házisajt (Paneer)

kép forrása: Andrew Zimmern Friss, nem érlelt házilag készült sajt az indiai ételek gyakori összetevője. Könnyebben emészthető, mint az általunk általában használt sajtok. Célszerű a fogyasztás napján frissen készíteni. Hozzávalók: 2 liter házitej 1 citrom leve 2-3...

Mangós rizs saláta

Kép forrása: sailusfood.com, recept forrása: http://www.mapi.com Hozzávalók: 1 csésze basmati rizs 2 csésze víz 1/4 tk só 1 mangó 1/2 jégcsapretek 1/4 csésze pirított kesu dió 2 ek pirított tökmag Az öntethez: 1 tk Ghí 2 tk Pitta churna 1 lime vagy fél citrom 2 ek...

Gyömbértea az emésztés segítésére

kép forrása: TheHealthSite.com Hozzávalók: 1 teáskanál friss gyömbér felaprítva 1/2 teáskanál frissen pirított és megőrölt római kömény 1/2 teáskanál cukor 1/2 csésze víz Elkészítés: - Pirítsuk és őröljük meg a római kömény magokat. - Adjuk a vízhez az őrölt köményt...

Halava (halva)

kép forrása: www.hk-catering.ee Hozzávalók: 1/2 csésze búzadara 1/2 csésze víz 2 ek ghí 1/4 csésze cukor 1 ek mazsola 1 ek kesudió (csak Vatáknak) 1/3 tk. frissen őrölt kardamom mag ízesítési ötletek: fahéj és szegfűszeg citrom- vagy narancshéj sáfrány és kardamom...

Mangó csatni

kép forrása: Vegan Richa Hozzávalók: 1 csésze friss mangó felkockázva 1 tk. napraforgó olaj 1 ek friss gyönbér apróra vágva 1/4 tk kardamom 1 csipet görögszéna 1 tk méz Elkészítés: - Pirírsuk meg a gyömbért és a fűszereket az olajban. - Adjuk hozzá a manngót, pároljuk...

Árpa (Gersli)

kép forrása: Health Total Hozzávalók: 1 csésze árpa 2 csésze víz 1 teáskanál friss gyömbér, aprítva 1 teáskanál friss petrezselyem, darált 2 teáskanál friss bazsalikom, aprítva 2 evőkanál piros kaliforniai paprika aprítva ½ teáskanál kurkuma ½ teáskanál mustármag ½...

Banános, kókuszos rizs

kép forrása: Babyment Hozzávalók: 1/2 csésze baszmati rizs  1 csésze víz  1/4 csésze banán pépesítve 1/8 csésze kókuszreszelék 2 tk. ghí 1/8 tk. só 1 csipet fajéj 1 csipet gyömbérpor 1 tk. fekete mustármag Elkészítés: - Alaposan mossuk meg a rizst. - Forraljuk fel a...

Biryani rizs

kép forrása: wikimedia.org 1/2 csésze Baszmati rizs 3/4 csésze víz 1/2 csésze joghurt 2 tk. ghí 2 ek. kesu dió 1 ek. áztatott mazsola 1/2 tk. apróra vágott gyömbér 1/2 tk. őrölt római kömény 1/4 tk. fahéj 1/8 tk. só Elkészítés: - Alaposan mossuk meg a rizs - Tegyük...

Édes rizs

Kép forrása: turmerickitchen.blogspot.com Hozzávalók: 1/2 csésze baszmati rizs 1 csésze víz 1/8 tk. só 1/2 csésze friss házisajt felkockázva 1 tk. frissen őrölt koriander 1/4 tk. frissen őrölt kardamom 1/4 tk. édeskömény 2 ek. mazsola 2 ek. vaj Elkészítés: - Mossuk...

Fűszeres rizs

Hozzávalók: 1/2 csésze rizs 1 csésze víz 1/8 tk. só 1 ek. ghí 1/8 tk. kurkuma 1/2 tk. fekete mustármag 1/2 tk. római kömény 1 kis paradicsom Elkészítés: - Mossuk meg néhányszor a rizst, míg tiszta vizet nem tudunk leönteni róla. - Hámozzuk meg és aprítsuk fel apró...

Kókuszos rizs

Kép forrása: www.kenwoodworld.com Hozzávalók: 1/4 csésze rizs 1/2 csésze víz 1/2 csésze kókusztej 1/8 tk. só  1/4 tk. kardamom mag 1/8 tk. kókuszreszelék (cukrozatlan) Elkészítés: - Alaposan mossuk meg a rizst - Forraljuk fel a vizet és a kókusztejet, adjuk hozzá a...

Ünnepi rizs

Kép forrása: kichencorner.blogspot.com Hozzávalók: 1/2 csésze rizs 1 csésze víz 1/4 csésze kockákra vágott házisajt 2 ek. sárga mazsola 1/4 csésze paprika (piros kaliforniai paprika) 1/4 tk. koriander mag 1/8 tk. só 1-2 ek. feldarabolt mandula 2 ek. korianderzöld...

Spenótos rizs

Kép forrása: lareinabuzz.blogspot.com Hozzávalók: 1/2 csésze baszmati rizs 1 csésze víz 1/8 tk. só 1/4 csésze spenót (főzve, apróra vágva) 1 ek. ghí 1/2 tk. édeskömény 1/4 tk koriander mag 2 csipet bors Elkészítés: - Alaposan mossuk meg a rizst - Forraljuk fel a...

Zöldséges rizs 1.

kép forrása: The Spruce Eats Hozzávalók: 1/2 csésze rizs 1 csésze víz 1/4 csésze zöldborsó 1/4 csésze kaliforniai paprika 1/4 csésze sárgarépa 1/4 csésze kukorica 1/8 tk. só 1/4 tk. kurkuma 1/3 tk. bors 1 tk. szárazon pirított római kömény mag 2 ek. napraforgómag olaj...

Zöldséges rizs 2.

kép forrása: StaySnatched Hozzávalók: 1/2 csésze baszmati rizs 1 csésze víz 1/8 tk. só 1 csipet kurkuma 1/4 csésze krumpli 1/4 csésze friss borsó vagy vajbab 1/4 csésze karfiol 1/4 csésze kaliforniai paprika 2 ek. napraforgó olaj 1/2 ek. gyömbér felaprítva 1 ek....

Zöldséges rizs 3.

kép forrása: writes4food Hozzávalók: 1/2 csésze baszmati rizs 1 csésze víz 1/8 tk. só 1/4 csésze kaliforniai paprika apróra vágva 1/4 csésze petrezselyem gyökér apróra vágva 1/4 csésze cukkini apróra vágva 1/8 csésze mandula apróra vágva (opcionális) 1 és 1/2 tk. Vata...

Zöldséges rizs 4.

kép forrása: Barefeet in the Kitchen Hozzávalók: 1/2 csésze rizs 1 csésze víz 1/4 tk. só 1/2 csésze zöldborsó 1/2 csésze kaliforniai paprika felaprítva 1/2 csésze cukkini 1/2 csésze fehérrépa 2 ek. ghí 2 tk. pitta csurna vagy: 1/4 tk. kurkuma, 1/2 tk. édeskömény mag,...

Zöldséges rizs 5.

kép forrása: slimmingeats.com Hozzávalók: 1/2 csésze baszmati rizs 1 csésze víz 1/8 tk. só 1/4 csésze krumpli 1/4 csésze friss borsó vagy vajbab 1/4 csésze karfiol 1/4 csésze kaliforniai paprika 2 ek. napraforgó olaj 1 ek. koriander levél Elkészítés: - Mossuk meg...

Feketelencse dhál

Kép forrása: keeprecipes.com Hozzávalók: 3/4 csésze fekete lencse 1,5 csésze víz 1/4 tk. kurkuma 1/4 csésze felkockázott édesburgonya 1/4 tk. só 1 ek. ghí 1/4 sárga kaliforniai paprika apróra vágva 1/2 tk. édeskömény mag 1 tk. őrölt koriander 1,5 ek. tejszín...

Fekete szemű bab dhál

Kép forrása: thebackyardlemontree.com Hozzávalók: 1/2 csésze fekete-szemű bab (1 éjszakára beáztatva) 1,5 csésze víz 1/2 csésze reszelt káposzta 1 csipet fahéj 1/4 tk. kurkuma 1/2 tk. szárazon pirított római kömény mag 1/4 csésze apróra vágott piros kaliforniai...

Csicseriborsó Dhál

Kép forrása: magda-whatsfordinner.blogspot.com Hozzávalók:  1/2 csésze vagy csicseriborsó 2 csésze víz 1/4 tk. kurkuma 1/2 tk. pirított édeskömény 1 ek ghí 2 ek. csicseriborsó liszt 2 ek kókusz 2 ek korianderzöld 1/4 ek. só (opcionális - főzés után sózd) 2 ek tejszín...

Zöld Mungóbab Dhál

Kép forrása: www.sailusfood.com Hozzávalók: 1/2 csésze zöld mungóbab (áztassuk be 1 éjszakára) 2 csésze víz 1/4 tk. kurkuma 1/2 babérlevél 1/4 csésze apróra reszelt sárgarépa 1 ek. barnacukor 1 ek. ghí vagy vaj 1 tk. apróra vágott friss gyömbér 1/2 tk. édeskömény mag...

Zöldséges Mung dhal 1.

Kép forrása: www.boldsky.com Hozzávalók: 1/2 csésze sárga felezett mungóbab 1,5 csésze víz (ha hígabb dhalt szeretnénk, lehet több is) 1/4 tk. kurkuma 1/2 tk. só 1 tk. fekete mustármag 1 tk. római kömény (őrölve vagy egész) 1 csipet hing (asafoetida)  1,5 tk. őrölt...

Lencse dhál (barnalencse)

Kép forrása: forkfingerschopsticks.com Hozzávalók: 3/4 csésze barna lencse 1 és 1/2 csésze víz 1/4 csésze felkockázott édesburgonya 1/4 sárga kaliforniai paprika felaprítva 1 ek. ghí 1/4 tk. kurkuma 1/3 tk. só 1/2 tk. édeskömény mag 1 tk. őrölt koriander 1 és 1/2 ek....

Zöldséges Mung Dhal 2.

Kép forrása: www.juxtapost.com Hozzávalók: 1/2 csésze felezett mungóbab 1 és 1/3 csésze víz (vagy több, ha hígabb dhalt, levest szeretnénk) 1/2 csésze sütőtök apróra vágva 1/4 tk. kurkuma 1 tk. fekete mustármag 1/2 tk. koriander, mozsárban megtörve 1 tk. friss gyömbér...

Sárgaborsó dhál

Kép forrása: www.naivecookcooks.com Hozzávalók: 1/2 csésze feles sárgaborsó 1 és 1/2 csésze víz 1 paradicsom meghámozva, felkockázva 1/4 csésze felkockázott krumpli 1/3 csésze felaprított káposzta 1/2 babérlevél 1/4 tk. kurkuma 1/2 tk. édeskömény mag 1 ek. apróra...

Zöldséges Mung Dhal 3.

Hozzávalók: 1/2 csésze sárga felezett mungóbab 1,5 csésze víz (ha hígabb dhalt szeretnénk, lehet több is) 1/4 tk. kurkuma 1/3 tk. só 1/3 csésze spárga vagy zöldbab apróra vágva 1 ek. oliva olaj 1 ek. vaj 1/4 piros kaliforniai paprika apróra vágva 2 ág friss bazsalikom...

Feketebab dhál

Kép forrása: blog.rateyourburn.com Hozzávalók: 1/2 csésze fekete bab 1 és 1/2 csésze víz 1/2 csésze felkockázott sárgarépa 1/4 csésze kaliforniai paprika felkockázva 1 ek. olaj 2 tk. apróra vágott gyömbér 1/2 tk. szárazon pirított római kömény mag 1/4 tk. kurkuma 1/8...

Vöröslencse dhal

Kép forrása: lowfatveganchef.com Hozzávalók: 2/3 csésze vörös lencse 1,5 csésze víz (ha hígabb dhalt szeretnénk, lehet több is) 2-3 ek. ghí 2 ek. tejszín 1/2 csésze apróra felkockázott sütőtök 1 csipet fahéj 1 csipet őrölt szerecsendió 1/2 tk. só 1/4 tk. kurkuma 1/4...

Tarkabab dhál

Kép forrása: www.kitchenartistry.com Hozzávalók: 1/2 csésze tarkabab (beáztatva egy éjszakára) 1 és 1/2 csésze víz 1/3 csésze felkockázott krumpli 1/3 csésze felkockázott padlizsán 1/2 babérlevél 1 csipet fahéj 1/4 tk. kurkuma 1 és 1/2 tk. szárazon pirított római...

Rajma dhal (vesebab)

Kép forrása: inthekitchenwithkath.com Hozzávalók 1/2 csésze vesebab (kidney beans) 1,5 csésze víz 1/2 csésze felkockázott burgonya 1/4 csésze felkockázott padlizsán 1/2 csésze apróra vágott paradicsom 2 ek ghí vagy olíva olaj 2 ek. apróra vágott korianderzöld 1 csipet...

Asafoetida (Hing)

A Hing - vagy Aszafoetida egy sajátos ízű, fokhagyma illatú indiai fűszer. Magyarul ördöggyökér vagy aszatgyanta néven is ismert. A bűzös husáng nevű növény beszáradt, tejes leve. Lehet kapni darabban (mint egy darab gyanta vagy kő), de leginkább por formájában...

Babérlevél

A babérlevél, amelyet főzésnél használunk, a Laurus nobilis fa levele. Az egészben használt levelek egy kicsit csípősek és erősen aromásak, takarékosan kell használni. Melegítő hatása van, egyensúlyozza a Vátát és a Kaphát növeli a Pittát. Az Ájurveda használja...

Bazsalikom

A bazsalikomot mind friss, mind szárított formában gyakran használják. A konyhában leggyakrabban használt édes bazsalikom (Sweet basil) egyensúlyozza a Vatát és a Kaphát, és a Pittát is, ha kisebb mennyiségben használják. Melegítő hatású gyógynövény, édes, keserű és...

Édeskömény (Fennel)

  Az édeskömény hűtő fűszer, elsősorban édes egy pici keserű íz jellemzi. Íze emlékeztet medvecukorra. Aromája és mogyorós íze erősödik, amikor ghín enyhén megpirítjuk. Az ájurvéda szerint az édeskömény rendkívül jó hatással van az emésztésre. Anélkül növeli az agnit,...

Fekete bors

A fekete bors egy fontos és gyógyhatású fűszere az Ájurvédának. Tisztító hatása van és antioxidáns tulajdonságai, gyakran használják gyógynövény készítményekben, mert segít abban, hogy a gyógynövények jótékony hatásai eljussanak a test különböző részeibe. Segíti az...

Görögszéna

A görögszéna vagy másik nevén Lepkeszegmag kiváló a Kapha csökkentésére, kis mértében a Vátát is csökkenti, viszont növeli a Pittát. Az Ájurvéda az emésztés segítésére és a gyomorproblémák megelőzésére használja. Jó a hajnak és a bőrnek is. Használhatjuk egészben vagy...

Gyömbér

A gyömbért olyan széles körben használja az ájurvéda, hogy ez egy egész házipatika önmagában. Van egy ájurvédikus szutra (vers), amely azt mondja, hogy mindenkinek meg kell ennie egy darabka friss gyömbért ebédre és vacsora előtt, hogy fokozza az emésztést. Nem csak...

Kurkuma

A kurkuma egy nagyon fontos fűszer az Ájurvédában. Mindenütt jelen van az ájurvédikus főzésben. Tartalmaz flavnoid kurkumint, amelyről ismert, hogy gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a mindenütt csodált fűszer segít a máj méregtelenítésében, egyensúlyozza...

Mustármag

Az indiai konyha elég gyakran használja, általában főként  a barna (fekete) mustármagot. Melegítő hatása van, egyensúlyozza a Vátá és a Kaphát, növeli a Pittát. Az ájurvéda a barna (fekete) mustármagot emésztést segítő fűszernek ismeri, mely segít a gyomorpanaszok...

Sáfrány

A sáfrány egy királyi fűszer. Mindhárom dosát egyensúlyozza. Segíti a tápanyagok beépülését a szövetekbe, és a és méreganyagok kiürülését. Szálas vagy por formában kapható. A Sáfrány szálakat általában egy kis tejben áztatják, hogy kiadja a színét, mielőtt ételekbe...

Szegfűszeg

A szegfűszeg egy örökzöld növény virágának bimbója. Indiában és Ázsia más részein már évszázadok óta használják. Az ájurvéda szerint fokozza a vérkeringést, az emésztést és az anyagcserét, enyhíti a gyomorbántalmakat mint a gázok, puffadás, émelygés. Illóolajt...

Gyömbér az emésztés segítésére

A gyömbér segíti az emésztést, célszerű minden étkezés előtt fogyasztani. Hozzávalók: 1/2 evőkanál friss, aprított gyömbér 1 teáskanál citromlé 1/4 teáskanál fekete só Elkészítés: - Hámozzuk meg és vágjuk apróra a gyömbért, tegyük gy kis edénybe. - Csavarjuk ki egy...

Ájurvédikus étel készítése

Az Ájurvédikus étel olyan étel, melyet könnyű megemészteni, minden szövetet táplál, emésztése során nem képződik ama (méreganyagok), és nem okoz egyensúlytalanságot. Egy tipikus Ájurvédikus ebéd fogásai: rizs dhal zöldségek (főzve, párolva, sütve) csapati kenyér...

Az Ájurvédikus étkezés alapelvei

Akkor együnk, amikor igazán éhesek vagyunk, és amikor a korábban elfogyasztott ételt teljesen megemésztettük (főétkezés után 3-6 óra múlva). Ebédelni 12 óra táján a legjobb, amikor a legerősebb az emésztő tűz. Minden nap körülbelül ugyanabban az időben étkezzünk. Csak...

Az ízek hatása a dosákra

Az Ájurvéda 6 ízt különböztet meg, mindegyik másként hat egy-egy dósára. : csökkenti az adott dósát, kedvező : növeli az adott dósát, jobb kerülni Íz Váta Pitta Kapha Édes Savanyú Sós Csípős Keserű Fanyar Példák a hat ízre Édes Cukor bármilyen formában Gabonafélék:...

Testtípusok az Ájurvéda szerint

A Maharishi Ájurvéda azt tanítja, hogy minden embernek saját, egyedi, természet adta testtípus modellje van, amelyet prakritinek nevezünk. A testtípus megállapításának legbiztosabb módja egy Maharishi Ájurvéda orvossal való konzultálás, de az általános jellemzők...

Maharishi Ájurvéda

Az Ájurvéda (Ayurveda) szanszkrit eredetű szó, azt jelenti, az Élet Tudománya. Ájurvéda Az Ájurvéda a legősibb orvoslási rendszer a világon, eredete a Védikus korra, több, mint 5000 évvel ezelőttre nyúlik vissza az ősi Indiában. Védikus Látók ismerték fel önmagukban...

A TM tanfolyam díja

A TM ára nem titok, azért szokták általában csak az ismertető előadáson elmondani, mert nem elég csupán egy árcédulát látni, az “áru” értékét is ismerni kell ahhoz, hogy az ember el tudja dönteni, megéri-e neki. Sok kérdést kapunk azonban az árra vonatkozóan...

Jelentkezés TM tanfolyamra

A TM tanfolyamról bővebben itt tájékozódhatsz: a TM tanfolyam felépítése. Az "Időpont foglalása" gombra kattintva a Reservio.com szolgáltatásának segítségével időpontot foglalhatsz a személyes oktatásra. Kérjük, hogy ezt csak abban az esetben tedd meg, ha már...

Transzcendentális Meditációval a stressz ellen

Túl sok a stressz? Eleged van? Nem bírod? Túl nagy a nyomás? Egy nagyon hatékony módszert kínálunk arra, hogyan kezeld hatékonya a napi stresszt: A Transzcendentális Meditáció (röviden TM) egy nagyon könnyen megtanulható, természetesen működő mentális technika, amely...

TM tanfolyam

Az alábbiakban röviden ismertetjük a technika megtanulásának módját, a Transzcendentális Meditáció tanfolyam felépítését. A Transzcendentális Meditációt könnyű megtanulni és egy életen át jótékony hatásokat biztosít. Hogyan tanulhatom meg? Ha szeretnéd megtanulni a...