Oldal kiválasztása

Maharishi Ájurvéda

Az Ájurvéda (Ayurveda) szanszkrit eredetű szó, azt jelenti, az Élet Tudománya. Ájurvéda Az Ájurvéda a legősibb orvoslási rendszer a világon, eredete a Védikus korra, több, mint 5000 évvel ezelőttre nyúlik vissza az ősi Indiában. Védikus Látók ismerték fel önmagukban...

bővebben

Testtípusok az Ájurvéda szerint

A Maharishi Ájurvéda azt tanítja, hogy minden embernek saját, egyedi, természet adta testtípus modellje van, amelyet prakritinek nevezünk. A testtípus megállapításának legbiztosabb módja egy Maharishi Ájurvéda orvossal való konzultálás, de az általános jellemzők...

bővebben

Az ájurvédikus testtípusok általános jellemzői

A testtípus egy keretforma, amelybe bele vagyunk helyezve, ám a sorsunkat nem tartalmazza. Típus dolga, hogy valaki alacsony vagy magas, határozatlan vagy határozott, aggodalmaskodó vagy nyugodt – de emellett bőséges tere van azoknak a dolgoknak, amelyeket...

bővebben

Az ízek hatása a dosákra

Az Ájurvéda 6 ízt különböztet meg, mindegyik másként hat egy-egy dósára. : csökkenti az adott dósát, kedvező : növeli az adott dósát, jobb kerülni Íz Váta Pitta Kapha Édes Savanyú Sós Csípős Keserű Fanyar Példák a hat ízre Édes Cukor bármilyen formában Gabonafélék:...

bővebben

Ájurvédikus étel készítése

Az Ájurvédikus étel olyan étel, melyet könnyű megemészteni, minden szövetet táplál, emésztése során nem képződik ama (méreganyagok), és nem okoz egyensúlytalanságot. Egy tipikus Ájurvédikus ebéd fogásai: rizs dhal zöldségek (főzve, párolva, sütve) csapati kenyér...

bővebben

Az Ájurvédikus étkezés alapelvei

Akkor együnk, amikor igazán éhesek vagyunk, és amikor a korábban elfogyasztott ételt teljesen megemésztettük (főétkezés után 3-6 óra múlva). Ebédelni 12 óra táján a legjobb, amikor a legerősebb az emésztő tűz. Minden nap körülbelül ugyanabban az időben étkezzünk. Csak...

bővebben

Gyömbér az emésztés segítésére

A gyömbér segíti az emésztést, célszerű minden étkezés előtt fogyasztani. Hozzávalók: 1/2 evőkanál friss, aprított gyömbér 1 teáskanál citromlé 1/4 teáskanál fekete só Elkészítés: - Hámozzuk meg és vágjuk apróra a gyömbért, tegyük gy kis edénybe. - Csavarjuk ki egy...

bővebben

Ghí (ghee) – Tisztított vaj

Kép forrása: https://prasadayurveda.com/ghee/ A Ghí nem más, mint tisztított vaj, és nagyon könnyen előállítható otthon is. Jó minőségű vaj kell hozzá, egy vastag falú edény és némi idő (egy 250g-os vajnál elég kb fél óra, 500g esetén kb 45 perc). Az Ájurvéda szerint...

bővebben